U bevindt zich hier: Startpagina » Archief » Archief 2013-2014

Archief 2013-2014

Sneldammen FK jeugd 2014

FK sneldammen jeugd 2014

OG 1 pakt eerste overwinning

Tegen Damcombinatie Fryslan heeft OG Drachten in de laatste ronde van de competitie de eerste overwinning van het seizoen geboekt. Helaas stond er weinig meer op het spel omdat degradatie al een feit was. Door deze overtuigende overwinning heeft OG wel afstand gedaan van de laatste plaats, deze is nu in handen van Twente's eerste uit Hengelo. Damcombinatie Fryslan begon niet in hun sterkste opstelling, zo ontbraken meervoudig wereldkampioen Harm Wiersma en Fries topspeler Gerlof Kolk.
Harmen Jonker heeft ondanks een erg slechte start van de competitie zijn vorm weer terug en won als eerste. Daar stond een verliespartij van Iskander tegenover. Iskander overzag 2 finesses (1 met winstkansen en 1 met remise) en koos uiteindelijk voor een verliezende variant. De tegenstander van GabriŽl begon brutaal aan de partij door deze riskant op te zetten. GabriŽl wist hier wel raad mee en won overtuigend. Andere winstpartijen waren er voor Sipke en Wopke (ietwat fortuinlijk). De uitslag had nog dikker kunnen zijn als Henk en Jan hun partijen ook hadden gewonnen.

OG2 verliest

Zo goed als het bij OG 1 ging, zo slecht ging het bij OG 2.
Jorn trapte in de beginfase van de partij in een zetje en kon meteen opgeven. Jesse had een kansrijke stand opgebouwd maar kon ook opgeven na een complete misrekening. Anne Veenstra kon via een offer remise maken maar zag dit niet en verloor.
Robin en Pieter stonden beiden lange tijd een schijf voor maar konden dit niet tot een overwinning brengen, 2x remise. Pluspuntje in deze wedstrijd was het optreden van Erik Oppedijk. Ondanks het ontbreken van wedstrijdritme wist hij overtuigend voordeel te bereiken en uiteindelijk te winnen.

OG 1 heeft eerste punt binnen

Het 1e tiental van OG Drachten heeft zaterdag tegen Harderwijk het eerste wedstrijdpunt binnen gehaald. Helaas hield dit ook in dat de club nu officieel gedegradeerd is. Met nog 1 wedstrijd te gaan kan degradatie niet meer voorkomen worden. Tegen Harderwijk kreeg OG meteen een tegenslag te verwerken door de reglementaire nederlaag van Iskander. Gelukkig wonnen GabriŽl en Wopke waardoor een kleine verrassing in de lucht leek te hangen. Helaas kon Henk het niet bolwerken tegen de sterke Kees de Jong en verloor. Jan hield het hoofd koel en haalde als laatste een keurige remise binnen waardoor Drachten eindelijk van de ellendige nul verlost is.

De wedstrijd vanuit het perspectief van Harderwijk in De Stentor

OG1-Harderwijk 10-10, OG2-Het Noorden2 5-15

OG1 krijgt te weinig

Afgelopen zaterdag kwam het sterke 020 uit Amsterdam op bezoek.
De Amsterdammers staan 3e en hebben nog kans op de titel, OG staat onderaan met 0 punten. Op voorhand een uitgemaakte zaak maar in de praktijk bleek dit niet zo te zijn. Harmen kwam snel een schijf voor en Iskander drukte langzaam zijn tegenstander helemaal weg. Marcel kon in de opening een standaard zetje nemen, maar zag dit pas toen hij een andere zet had gedaan. Helaas bleek maar weer dat deze ploeg net wat ervaring mist. Iskander wist zijn goede stand net niet te winnen, Marcel verloor en ook Henk verloor terwijl dit niet had gehoeven.
GabriŽl dacht wat voordeel te hebben maar dit viel tegen, remise. Jan mocht niet ontevreden zijn met zijn remise tegen de sterke Capelle, even leek het erop dat hij zou verliezen. Gelukkig wist Harmen de eer van Drachten te redden door zijn schijf voorsprong sterk te verdedigen en de partij te winnen. Uiteindelijk mocht 020 met een 12-8 overwinning naarhuis gaan en Drachten mag over 2 weken proberen de eerste punten te pakken tegen Harderwijk.

OG DRACHTEN 2 SPROKKELT PUNT TEGEN RODEN 2 (verslag Richard)

Ons belofte team is weer een punt rijker. Tegen Roden 2 werd het op zaterdag 25 januari 10-10. Rika opende de score met een gedecideerde overwinning op het jeugdig talent van Roden. Kor kwam slecht uit de opening en na een forcing verloor onze voorzitter. Robin liet Wim alle hoeken van het bord zien en bracht ons weer op voorsprong. Anne kwam op dam, verloor de dam en later de partij van Adrie. Jesse bracht de Rozenburgopstelling op het bord. Hans verdedigde zich met hand en tand. Onze Friese kampioen liet niet meer los en weer stonden we op voorsprong. Germ deelde de punten met Pieter. Aeke kwam in de verdediging tegen Jan, die won door alle strategische velden in te nemen. Jorn hield lang stand tegen de sterke Bert, maar moest toch met de nul naar huis gaan. Richard zag zijn omsingeling beantwoord met sterk aanvallend spel van Bert. In het late middenspel creŽerde Richard nog kansen en won ten slotte middels een doorbraak. Marieke speelde een strak klassieke partij tegen Bonne. Met deze 10-10 staat ons Tweede in de middenmoot van de Tweede Klasse.


OG2 10-10 tegen Roden 2 (verslag GabriŽl)

Het 2e van OG kreeg de nummer laatst op bezoek, Roden/Leek 2.
Goede overwinningen waren er voor Rika, Jesse en Robin terwijl ook Marieke met haar remise een prima indruk achter liet. Teamleider Richard had tegen de sterke Begeman zijn handen vol en dreigde weggespeeld te worden. Door enkele fraaie finesses wist Richard in het eindspel echter nog te winnen waardoor de eindstand op 10-10 kwam te staan. Anne zal zich waarschijnlijk nog wel even achter de oren krabben, tijdens een slagwisseling pakte hij niet de schijf van zijn tegenstander van het bord maar zijn eigen schijf! Door deze blackout kwam hij een schijf achter, terwijl hij een schijf voor stond. Anne verloor dan ook zijn partij.

Damsimultaan

Zondagmiddag 19 januari hield Drachtster GabriŽl Heerema een damsimultaan in de plaatselijke bibliotheek. Het was een gezellige middag met bekenden/oude bekenden en nieuwe gezichten. Of het nieuwe leden oplevert is nog de vraag, maar het is zeker de moeite waard het in de toekomst te herhalen.

Damsimultaan

OG1 kan zich voorbereiden op de 1e klasse

Het is een beetje een triest gezicht om Drachten met 0 punten onderaan de ranglijst te zien staan. Mogelijkheden om punten te pakken waren er genoeg, in de wedstrijd tegen EDC Enschede was dit echter niet het geval.
OG verloor deze wedstrijd kansloos met 13-7. Als iemand had moeten winnen dan was
het GabriŽl wel, zijn op papier zwakkere tegenstander gaf echter geen krimp en de partij werd remise. Jeugdspeler Jesse de Boer had een prima invalbeurt door een mooie remise te scoren, Jesse is ook niet een moment in gevaar geweest.
Een andere opmerkelijke partij was die van Henk Jonker. Henk mocht aantreden tegen de internationale meester Emanuel Merins. Deze speler was speciaal overgekomen uit Berlijn om deze wedstrijd mee te doen. Henk speelde degelijk naar een mooi gelijkspel!
Helaas verloren Jeroen, Marcel en Harmen hun partij en aangezien Drachten er geen winstpartij tegenover kon stellen won EDC deze wedstrijd overtuigend. Drachten kan alvast rekening houden met degradatie. Alleen een wonder kan dit voorkomen. Met de ervaring die het team dit jaar heeft opgedaan kan het ook zo maar zijn dat we in de toekomst in deze klasse terug komen!

FK jeugd 2014

Vandaag was de slotdag van de FK jeugd. Bij de welpen werd Albert Sneijder (Urk) kampioen. Hij won al zijn wedstrijden. Ook de pupillen leverden een kampioen uit Urk op: Age Brouwer won ook al zijn wedstrijden. Bij de aspiranten werden de (mede) voor OG Drachten uitkomende

Jesse de Boer (alle wedstrijden gewonnen) en Marieke Altena de nummers 1 en 2. Bij de junioren waren er slechts twee deelnemers. Wopke de Vries werd juniorenkampioen, Jorn Kruit werd nummer 2 van het FK. Voor de volledige uitslagen en foto's zie hier.

OG Drachten 1 nog steeds met lege handen

De wedstrijd tegen Huizum 1 begon nog zo goed. GabriŽl en Sipke hadden OG op een mooie 4-0 voorsprong gezet. Henk had via een openingscombinatie een schijf gewonnen. Wat kon er nog misgaan?
Veel.... zou later blijken. Op het moment dat Henk zijn partij in 1 zet kon beslissen blunderde hij waardoor de schijf voorsprong weg was en de remise nog nipt was te halen.
Iskander had het moeilijk tegen topspeler Rein v/d Pal en verlies was dan ook niet een schande. Kerst had met moeite een remise eindspel bereikt maar gaf op omdat hij dacht dat het eindspel verloor. Ondertussen had Marcel verloren door een zetje en Jan had de juiste verdediging niet kunnen vinden met ook een nederlaag als resultaat. Tussendoor deelde Wopke de punten met zijn tegenstander. Jeroen had via een positioneel blundertje van zijn tegenstander groot voordeel bereikt en voerde dit overtuigend naar een overwinning. Harmen wist tot slot zijn sterkere tegenstander op remise te houden.

OG Drachten - Oldehove 30 november 2013

TWEEDE TEAM DELFT ONDERSPIT IN TIVOLI

In het Friese damwalhalla Tivoli in Leeuwarden hebben beide teams van Huizum verloren. Het eerste verloor met de kleinste cijfers: 11-9. Het tweede ging met 13-7 onderuit.
Jorn overzag een simpele twee om drie. Jammer, want Jorn had een mooie stand opgebouwd en kon het afmaken met 33-29! Rika kon het niet bolwerken tegen de routinier Hidde Risselada. Richard kwam niet verder dan een puntendeling tegen Bart Visser. Aeke is in topvorm en won met goed spel van Bart Adema. Pieter deelde de punten met Henk Veldhorst. Robin verloor van de PFDB voorzitter Henk Bosselaar, die naar dam combineerde en de klus klaarde. Gerben deelde de punten met Jan Terpstra. Jesse speelde een sterke partij, maar miste de goede voortzetting en verloor nog van Marten Feenstra. Marieke speelde de sterren van de hemel. Tabe Talsma moest alle zeilen bij zetten. Marieke, jammer genoeg, tastte mis en moest in remise berusten. Kor hield goed stand in een slopende partij tegen Fedde v.d. Laan met remise als resultaat.

Derde zege voor ons Tweede

Daar waar ons eerste kansloos verloor van De Oldehove 1, won ons Tweede met 11-9 van het Tweede van De Oldehove. Door drie van vijf wedstrijden te winnen staat Ons Tweede op een zesde plaats in de middenmoot. Die andere club in Leeuwarden, Huizum, is gewaarschuwd in voor de ontmoeting over tweede weken.
Rika kon het niet bolwerken tegen Fedde Douma. Jorn trok de stand gelijk door de blunder van Geoffrey de la Fonteyne hardhandig af te straffen. Kor bracht ons aan de leiding door een damcombinatie regen Lucas Huitema. Onze voorzitter maakte het karwei gedecideerd af. Germ overzag een doorbraak en verloor geheel onnodig van Reinoot Sloot. Pieter speelde een positioneel sterke wereldpartij. Hylke Dykstra kwam goed weg met remise. Marieke verdedigde zich met hand en tand tegen de sterk opkomende Nick de la Fonteyne. De Friese kampioen aspiranten hield het hoofd koel en Nick moest teleurgesteld in remise berusten. Richard bracht ons weer op winst. Onze jeugdleider wist wel raad met het risicovolle spel van Theo Wolthers, die kansloos verloor. Jesse deelde de punten tegen Wijnand Ankersmit in een gelijkwaardige partij. Robin kwam onder druk te staan tegen Bob Nuys,verdedigde zich knap naar de remise. Ook Aeke Roosma moest alle zeilen bij zetten tegen Bernard Post. Met sterk spel stelde Aeke de 11-9 veilig.

OG1 wint in de provinciale competitie van De Toer

In de Bierhalle in Grou won ons 1ste team PFDB met 5-7 van de Toer. Winstpartijen waren er voor Gabriel en Jan. Iskander, Gerrit en Richard deelden de punten. Wopke ging met een nul naar Drachten. Gabriel omsingelde de voorpost, zag schijfwinst voor Loek Dekker, maar alles kwam goed. Jan bezette alle centrale velden en overklaste J. Stobbe. Iskander verloor zijn ver opgedrongen schijf maar knokte voor het punt. Richard kwam positioneel sterk te staan. Sietse Tjepkema verdedigde zich knap. Gerrit speelde een strakke klassieke partij tegen D. Terpstra. Wopke verslikte zich in een afwikkeling van Cor Hof.

Puntloos weekend voor Drachtster teams

Dat OG1 het tegen de koploper MTB Hoogeveen moeilijk zou krijgen was van tevoren bekend. Veel kansen kregen wij dan ook niet. Alleen Gabriël had tegen de uit Afrika overgevlogen Nimbi steeds het betere van het spel. Nimbi bereikte met moeite nog een remise eindspel maar trapte nog in een laatste trucje.
Ook Iskander had een goede stand, maar meer dan remise zat er helaas niet in.
Op de overige borden had Drachten weinig in te brengen. Wopke en Kerst konden nog een mooie remise noteren (tegen een sterkere tegenstander) maar hier hield het helaas

mee op.  De 14-6 nederlaag was dan ook niet meer dan terecht.
OG2 deed het dan ietsje beter. Maar ook hier een dikke 13-7 nederlaag. Opvallende uitslag was de remise van Robin tegen de sterke Peter Hoeksema. Hoeksema mocht hier echter erg blij mee zijn, in het eindspel stond Robin 2 schijven voor. Drachten had een beetje pech, Kor was te gretig en trapte in een goede stand in een zetje. Ook Marieke leek een puntje te halen tegen de sterke Werkman, maar dit lukte net niet. Overtuigende overwinningen waren er van kopman Richard, Eake en Germ.

OG1 mist beetje geluk

In de 5e ronde van de KNDB stond er voor Drachten 1 weer een lastige tegenstander op het programma.
DUO uit Doetinchem was deze keer de tegenstander. Op maar liefst 9 van de 10 borden troffen wij een tegenstander met een hogere rating. Alleen GabriŽl trof een op papier mindere opponent en moest eigenlijk winnen, dit lukte helaas niet. Henk was de enige die voor een overwinning kon zorgen aan onze kant.
Goede remises waren er voor Wopke en Iskander. Wopke had een beetje geluk en Iskander had zelfs nog kunnen winnen tegen de meervoudig Nederlands dameskampioene Nina Hoekman.
Harmen is momenteel uit vorm en trapte in een erg goede stand in een zetje.
De uiteindelijke 12 - 8 nederlaag is niet erg fors, en daar mogen we best trots op zijn. Dat Drachten nog 0 punten in de competitie heeft is natuurlijk zorgelijk, maar gezien het spelbeeld en de pech die we hebben gehad zal hier vast wel verandering in komen. We hebben alleen een beetje geluk nodig!

OG2 goed op dreef tegen BEGB

Zaterdag 16 november was ons tweede team goed op dreef in Britsum tegen BEGB. We wonnen met 14-6 van de routiniers. Winstpartijen waren er voor Aeke Roosma, die in een mindere stand het foutje van Winkel afstrafte. Rika speelde een wereld partij en won gedecideerd van R. Toering. Marieke verloor van J. Veld, die mooi naar dam combineerde. Kor Dijk verloor van K. Koopman. Kor had na een afwikkeling geen oog voor een twee om twee van Klaas Koopman. Germ won van C. Buma, die met een schijf meer in een simpele twee om drie liep. Richard won positioneel van P. Dijkstra, die zich weg liet drukken. Jesse kwam met een sterke aanval op de proppen en won van J. Peters, die zich verslikte in een doorbraak van onze getalenteerde aspirant. Jorn deelde de punten met B. Land. Robin kwam sterk op het centrum en speelde naar winst tegen J. Branger. Een mooie tweede overwinning!

Foto's schooldammen Smallingerland

Drachten laat punten liggen

In de uitwedstrijd tegen Dios Achterhoek heeft het 1e tiental van Drachten een punt, en misschien wel 2 punten laten liggen. Met een mannetje minder (enkele spelers waren verhinderd) was er meteen al een achterstand van 2 punten. Door belangrijke overwinningen van Henk, Sipke en Wopke  kwamen we terecht op voorsprong. Jan had behoorlijk voordeel en ook Gabriël moest wel kunnen winnen.
Door een misrekening zag Jan zijn goede stand in rook opgaan en kwam hij zelfs een schijf achter, met uiteindelijk verlies. Gabriël wist met de nodige moeite de overwinning te pakken.
Hiermee was de koek helaas op. Harmen en Marcel verloren beide van gerenommeerde tegenstanders, maar hier had misschien wel meer in gezeten. Kerst had een bloedstollende wedstrijd tegen hun kopman.
Kerst kwam ver, heel ver. Helaas blunderde Kerst in een remise stand met een nederlaag als resultaat. Omdat Jeroen niet verder kwam dan remise moesten we genoegen nemen met een teleurstellende 11-9 nederlaag. 
 

OG2-Hemrik 7-1

OG2 wist de 1e provinciale wedstrijd met grote overmacht te winnen van de Hemrik. Winst was er voor Germ, Anne en Pieter. Jacob zorgde voor de enige remise in deze wedstrijd. Met een 7-1 overwinning is het 2e de competitie goed begonnen!

Provinciale competitie 8 oktober 2013

OG Drachten 1 wist provinciaal de eerste wedstrijd tegen Houdt Stand Bergum/Suameer te winnen. Jan en Gabriël wonnen hun wedstrijd overtuigend. Gerrit had de hulp nodig van de klok om te winnen, zijntegenstander haalde de benodigde zetten niet. Richard stond lange tijd een schijf voor en op het moment dat hij de wedstrijd kon beslissen ging het mis, waardoor zijn tegenstander kon ontsnappen.

Rudolf mist routine en kon niet veel bereiken, met remise als resultaat. Iskander mocht aantreden tegen hun topper Jan Algra. Wedstrijden tegen sterke tegenstanders zijn vaak goed voor het leerproces van jonge spelers.
Iskander kreeg een nadelige stand maar door een foutje van zijn tegenstander kreeg hij de mogelijkheid te ontsnappen. Dit lukte niet helemaal waardoor we deze avond 1 wedstrijd verloren.

Nationale competie 5 oktober 2013

Het 1e van OG Drachten wist op 5 oktober helaas niet te winnen van Twente's eerste uit Hengelo. De wedstrijd begon erg voorspoedig, Kerst Hoekstra had geen tegenstander (Twente kwam niet volledig uit) en kon daardoor snel 2 punten bijschrijven. Vervolgens wonnen Sipke en Gabriël waardoor Drachten een voorsprong had met 6-0. Hierna ging het echter mis, Wopke, Harmen en Jeroen verloren door een zetje en ook Marcel kreeg een 0 omdat hij een combinatie wilde nemen die niet kon. Tussenstand 6-8 voor Twente.
Iskander trapte ook in een zetje maar wist gelukkig nog de overwinning te pakken omdat zijn tegenstander niet zorgvuldig te werk ging. Jan wist de sterke Sijtsma op remise te houden waardoor

alle ogen op Henk waren gericht. Bij een 9-9 tussenstand kon hij het eindspel tegen de sterke Goudt helaas niet gelijk houden met verlies als gevolg.
Dat Drachten het zwaar zou krijgen in deze klasse was bekend, maar een overwinning vandaag zou wel voor een kleine boost zorgen. De enige manier nu voor lijfsbehoud is door tegen sterke clubs
punten te pakken.

OG Drachten 2 wist vandaag zijn wedstrijd te winnen. De vorige seizoenen was dit nog nooit eerder gelukt! Kor en Eake pakten de volle 2 punten en ook Anne wist te winnen ondanks dat dit niet gemakkelijk ging. Robin wist hun sterkste speler op remise te houden waardoor de overwinning van het 2e een feit was.

Winst OG2, verlies OG1

Provinciale competitie

In de agenda zijn nu ook de wedstrijden van de provinciale competitie te vinden, zowel van OG1 (hoofdklasse) als OG2 (derde klasse).

Herfstkampioenschap sneldammen

maandagavond 23 september DE WIKEN
inloop: 19.45 uur aanvang: 20.00 uur einde: 22.30 uur komt allen!
Aanmelden bij Richard (tot 23 september 19.45 uur)
(Speciaal bedoeld voor die leden die niet met de onderlinge mee kunnen doen)

FK senioren 2013

Op 13 augustus is in Surhuisterveen het FK senioren afgesloten, als onderdeel van de zomercompetitie 2013. Nadat verbeten gevechten van Henk Hosper tegen Pieter Dijkstra en Sipke Doller en Herwin Heslinga in remise tot rust waren gekomen, deelden Jan Bosselaar en wedstrijdleider Rein van der Wal tegen 24.00 uur de prijzen uit. Niet alleen bij atletiek en zwemmen kunnen de verschillen gering zijn, ook in het dammen. Winnaar in de A-categorie, Anton Schotanus, finishte met een minieme voorsprong van 4/1000ste op Jan van Dijk. Derde werd Johan Taeke Dekker. In categorie B werd Wopke de Vries kampioen. Nummer 2 en 3 werden Tjalling Oegema en Klaas Veldstra,

die beide de laatste avond niet aanwezig konden zijn. Bij de C-categorie kwam op deze finale-avond Sietse Jonker bovenaan de lijst te staan. Hier was het verschil met nummer 2, Ype Kroodsma, echt minimaal: 1/1000ste. Sietse Terpstra werd 3e. De druiven waren zuur voor Willem van der Velde, die, nadat hij bijna de hele competitie aan de top had gestaan, op de laatste avond net naast het podium terechtkwam. Daarbij moet worden aangetekend dat Willem als enige deelnemer alle 15 wedstrijden van het moyenne-toernooi heeft meegedaan en niet op zijn lauweren was gaan rusten. De complete uitslag vindt u op toernooibase.

Link naar de uitslagen op de kndb-website en toernooibase