U bevindt zich hier: Startpagina » Archief » Archief 2014-2015

Archief 2014-2015

Masterclass voor jeugdclub Drachten

Op maandagavond 16 maart gaf Toptrainer Tjalling Goedemoed een masterclass voor de jeugdclub van Drachten. Het was een gezellige, maar voornamelijk leerzame avond voor de jeugd. Met enkele boeiende analysestandjes wist Tjalling de aandacht van de jeugd continu vast te houden.

Bekerviertal tegen titelverdediger onderuit

Het bekerteam van Drachten moest het in de kwart finales opnemen tegen het sterke Damcombinatie Fryslan. Dezelfde club is ook titelverdediger en het was dus van tevoren duidelijk dat het een zware avond zou gaan worden.
Het begon al met een tegenvaller, Iskander had een prima stand maar trapte in een niet al te moeilijk zetje. Dit resulteerde helaas in een nederlaag. Jan was inmiddels ook in zwaar weer gekomen en stond zelfs een schijf achter. Met wat geluk wist hij hier echter nog remise uit te slepen. GabriŽl kreeg tegen de sterke Kolk geen kans en het was al vrij snel duidelijk dat het remise zou worden. Als laatste was Richard nog bezig en bij winst zou het 4-4 zijn geworden waarbij Drachten door zou gaan ivm het spelen in een lagere klasse. Richard was echter in de veronderstelling dat Jan had verloren en bood in een iets betere stelling (welke wel gewoon remise was) remise aan, niet wetende dat een overwinning nog nodig was. Zijn tegenstander hoefde niet lang na te denken en nam dit aanbod aan. Het bekerteam kan terugzien op 3 prima wedstrijden waarbij Huizum en Heerenveen uitgeschakeld werden, Damcombinatie Fryslan was echter een maatje te groot. 2 grappige feitjes waren wel in deze wedstrijd op te merken 1 : uw verslaggever maakte vorig jaar nog deel uit van het kampioensteam 2 : de enige overwinning deze avond kwam op naam van een Drachtster(Bastiaan Hollander)

Nacompetitie blijkt uitputtingsslag

Op zaterdag 7 maart moest OG Drachten het in een thuiswedstrijd opnemen tegen Rivierendammers (Gorinchem) Wat stond er op het spel? De winnaar promoveert en speelt dus volgend jaar in de Hoofdklasse. Dat beide teams elkaar niet echt ontlopen was eigenlijk van tevoren al bekend, in de praktijk bleek dat dus ook zo te zijn.
De wedstrijd: over de opstelling viel weinig te zeggen, dit kon alle kanten op. Wel had u verslaggever het idee dat er voor Drachten wat viel te halen. Wopke was als eerste klaar en had in de partij licht voordeel. Van het voordeel was weinig concreets te maken en zodoende werd het dus remise. GabriŽl had het idee een erg goede stand te hebben maar door vakkundig verdedigen van zijn tegenstander zat er niet meer in dan een aanknopingspunt. Door een lichte combinatie wist GabriŽl even later wel 2 punten bij te schrijven. Iskander trof de sterke Voorspuij en had het er volgens eigen zeggen niet echt moeilijk mee. Toch ging het in het late middenspel mis met een nederlaag als resultaat. Peter trof een invaller met de hoogste rating. Dat deze wedstrijd remise werd mag een wonder heten, Peter stond een schijf achter en de stand zag er niet uit. Toch toverde Peter met een meerslagzetje een remise uit de hoge hoed. Richard trof een tegenstander met een beduidend lagere rating. Het betrof echter een jeugdspeler en dan zegt een rating ook niet zoveel. In de partij bereikte Richard, op wat tijdvoordeel na, niet zoveel.
Het werd dan ook remise. Erik werd langzaam weggedrukt maar wist via wat combinatiedreigingen toch wat compensatie te krijgen. Zijn tegenstander trapte echter nergens in en wist te winnen.
Henk trok de stand weer gelijk door te winnen van zijn jeugdige tegenstander. In de opening leek Henk op een regelrechte overwinning af te gaan, maar ergens moet er wat mis gegaan zijn. In het middenspel leek de stand in evenwicht maar door een paar foutieve zetten van zijn opponent wist Henk toch te winnen.
Sipke leek de hele wedstrijd wat voordeel te hebben. De meeste aanwezigen dachten dan ook dat Sipke wel zou winnen. Door taai verdedigen van zijn tegenstander bleek er echter niet meer dan remise in te zitten.
De partij van Jan was erg spannend en een prognose over de uitslag hiervan was erg lastig. Het eindspel wat op het bord kwam zag er gevaarlijk uit voor Jan maar meer dan dat was het waarschijnlijk ook niet. Remise.
Als laatste was Iepie nog bezig. De hele partij was er weinig aan de hand alleen was ze wel in een nadelig eindspel terecht gekomen. Door het hoofd koel te houden sleepte ze er een verdiende remise uit.

Door het gelijke spel moest er vervolgens gesneldamd worden. Na een paar minuten bleken de klokken niet goed ingesteld te zijn waardoor er opnieuw begonnen moest worden. Valse start zullen we maar zeggen. Tijdens deze sneldamwedstrijden gebeurde er van alles en dit was voor u verslaggever onmogelijk om te volgen. De eerste sneldamsessie leverde weer een 10-10 stand op waardoor een tweede sneldamsessie nodig was. In de eerste sessie wisten GabriŽl, Sipke en Iskander(!) te winnen. Verlies was er voor Jan, Iepie en Henk. In de tweede sessie waren de Rivierendammers dan uiteindelijk toch nipt te sterk door met 9-11 te winnen.GabriŽl en Sipke wisten te winnen, maar door verlies van Peter, Jan en Erik was de nederlaag een feit.Wij wensen de Rivierendammers veel succes toe met de promotie! Zelf zal Drachten volgend jaar weer proberen om zo hoog mogelijk te eindigen.
Op de foto: het was een volle bak in de brede school! Naast de wedstrijd van Drachten was er ook de wedstrijd tussen SNA Heerhugowaard 2 - PGT (Provinciaal Gronings Tiental)

Agenda

OG 2 kampioen!

Het 2e van OG Drachten is dinsdagavond kampioen geworden in de 3e klasse A. Met een degelijke 2-6 overwinning werd SDC Sneek 2 aan de kant gezet. Jacob en Germ wisten te winnen waardoor Germ topscoorder is geworden met 14 uit 7! Pieter en Anne pakten beiden een punt. Volgend seizoen mag het 2e het een klasse hoger proberen. Ook zal er dan met 6 tallen gespeeld worden ipv 4 tallen.

Jeugdclub

Verjaardagen jeugdclub: Afgelopen maandag waren er 2 jarigen aanwezig bij de jeugdclub van Drachten. Irving en Jacob waren de dag ervoor jarig geweest en zorgden tijdens de damles voor lekkere traktaties. Vooral de traktatie van Jacob was bijzonder. Gefeliciteerd jongens!

OG - Heerenveen 12-08

De "ha ho sta" is een prooi voor OG 1

De ha ho sta (de harste/ houd stand suameer/bergum) had tegen Drachten niets in te brengen. Met maar liefst 02-10 wist Drachten deze wedstrijd te winnen. Alleen Iskander moest een nul incasseren. De sterke Jan Algra was net een maatje te groot.
Jan, Rudolf en Gerrit wisten hun partij overtuigend te winnen - hoewel, uw verslaggever weet het van Gerrit niet zeker...
Richard had een kansrijke partijopzet en wist na een foutje van zijn tegenstander te winnen. GabriŽl maakte er weer een latertje van. Door tijdnood werd een totaal gewonnen stand om zeep geholpen met een remisestand als gevolg. Met wat voordeel in het eindspel speelde GabriŽl door, hopende op een foutje van zijn tegenstander. Deze kwam er en zodoende kwam de eindstand op het bord te staan.
Met een gedeeld 2e plaats heeft Drachten de verwachtingen (promotie) niet helemaal waar kunnen maken. Volgend seizoen kunnen we weer een poging doen!

OG wint van kampioen Heerenveen

Ondanks dat er niet veel meer op het spel stond was het een spannende zaterdagmiddag.
Heerenveen was immers al kampioen en Drachten had al een nacompetitie biljet.
Drachten kwam met een tactische opstelling op de proppen welke goed uitpakte.
Jan en GabriŽl zaten op bord 8 en 10 en wisten beiden te winnen. Jan had niet een makkelijke partij tegen zijn degelijke tegenstander maar wist door wat onnauwkeurige zetten toch te winnen.
GabriŽl kreeg steeds wat meer positievoordeel en drukte zijn tegenstander langzaam richting een nederlaag. De verrassing van vandaag kwam vandaag op naam van Henk. Met zijn geliefde aanvalsspel wist hij te winnen van de sterke Sjoerd Koopman. Ging er deze wedstrijd dan niets mis? Jazeker wel : Iepie verloor tegen Modderman. Wat er precies gebeurde weet u verslaggever niet maar Iepie kwam gelijkwaardig uit de opening en hierna ging het niet helemaal goed. Schijfverlies resulteerde uiteindelijk in partijverlies. Wopke, Iskander en Richard hadden allen het beste van het spel. Richard maakte het wel bont door in een gewonnen stand remise te accepteren. Een remise tegen Heerenveens topscorer Johan-Teake is niet verkeerd zal hij wel gedacht hebben. Erik heeft na een moeizame start eindelijk de vorm te pakken, alleen jammer dat het seizoen bijna afgelopen is. Vandaag werd er bijna gewonnen door Erik, met een paar krachtige zetten leek hij een gunstig afspel te krijgen. Winst bleek er evenwel niet in te zitten. Sipke en Peter pakten een degelijke remise.
Natuurlijk heeft Drachten eerder al enkele steken laten liggen in de landelijke competitie (punt tegen Dokkum en een nul tegen Roden/Leek) maar was het niet leuk geweest als deze dag de kampioen aan zou wijzen! Maar goed.... als telt niet. Heerenveen is met hun altijd dikke overwinning natuurlijk een terechte kampioen maar onoverwinnelijk zijn ze niet zoals vandaag bleek. Volgens berekeningen van de teamleider zou Drachten het op 7 maart op moeten nemen tegen "de rivierdammers" uit Gorinchem. Als alles klopt zou het zelfs een thuiswedstrijd moeten zijn. Kansen zijn er altijd en als de wedstrijd van 7 maart net zo verloopt als die tegen Heerenveen dan is er reden voor een feestje!

OG verder in de bekercompetitie

De kruitdampen waren amper opgetrokken van het afgelopen weekend of de volgende wedstrijd (beker) tegen Heerenveen stond alweer op het programma. Heerenveen 1a en 1b moest het opnemen tegen OG 1 en 2. OG 2 trof de op papier sterkere 1a maar dat bleek in de praktijk anders te zijn. Heerenveen had de sterkste spelers in 1b gepropt om zo te proberen Drachten in zijn geheel uit te schakelen. Het 2e van OG had geen beste avond, het werd uiteindelijk 6-2 voor de Feansters. Gerrit en Germ pakten beiden een punt terwijl Pieter en Eake een nul konden noteren. OG 1 deed het een stuk beter en wist met een klinkende 1-7 overwinning de volgende ronde te bereiken. Jan (combinatie) Iskander (winnend plan) en GabriŽl (gelukje in het eindspel) zorgden voor de tweepunters. Richard hield 1 punt over aan zijn wedstrijd. Met deze overwinning heeft OG 1 de laatste 8 gehaald en loting zal bepalen wie de volgende tegenstander zal zijn.

OG wint in Dokkum

Wat in de landelijke competitie niet lukte, lukte in de provinciale hoofdklasse wel.
Drachten was met 4-8 te sterk voor Dokkum. Iskander kon de felicitaties als eerste in ontvangst nemen na een mooie winstforcing. Ook Jan won, alhoewel het leek alsof het remise zou worden. De altijd productieve GabriŽl kwam niet verder dan remise. Als je tegenstander geen fouten maakt win je niet bleek ook nu. De overige remises kwamen op naam van Richard, Gerrit en invaller Eake. Na deze overwinning heeft Drachten evenveel punten als Cornjum maar zij hebben een wedstrijd minder gespeeld.
Kampioen worden is alleen mogelijk bij een misstap van Cornjum maar die kans is erg klein.

Naschoolse activiteit De Brede School De Drait

Op 2 februari is op de Brede School De Drait de naschoolse activiteit dammen gestart. Gedurende 8 weken worden de grondbeginselen van het damspel bijgebracht en beginnen de kinderen al een aardig potje te dammen. De cursus wordt afgesloten met een examen. De geslaagden ontvangen daarna het van der Wal damdiploma. De kosten zijn € 25,= inclusief de werkmap.
Kinderen kunnen tussentijds ook nog mee doen.
De damlessen zijn op de maandagmiddag van 15.30 uur tot 16.30 uur in de maanden februari tot en met maart.

Opgeven kan bij:rw.koot@chello.nl

OG boekt bescheiden overwinning

In de uitwedstrijd tegen Zwolle moest eerst het weer overwonnen worden.
In de ochtend werd het advies gegeven om niet met de auto op pad te gaan maar op het tijdstip van vertrek bleek de weg er redelijk bij te liggen. Gelukkig werd de bestemming heelhuids bereikt en om 12:00 konden we beginnen. Iskander was als eerste uit met een remise. Met een uitstekende partij had hij grote winstkansen gecreŽerd maar de lastige winstvariant werd helaas niet gezien.
Jan kwam eenvoudig een schijf voor en speelde de partij keurig naar winst.
Sipke had te maken met een degelijke speler en wist ondanks wat voordeel niet verder te komen dan remise.
GabriŽl kon in de opening al winnen maar kwam hier een zet later pas achter. Gelukkig konden er later alsnog 2 punten bijgeschreven worden.
Wopke speelde een prima positionele partij en bracht zijn tegenstander langzaam in de problemen met winst als uiteindelijk resultaat.
De tegenstander van Peter dacht erg lang na en hier speelde Peter keurig op in door de stand spannend te houden. Dit lukte en Peter wist dan ook te winnen.
Henk had een prima stand maar kreeg het uiteindelijk nog moeilijk na wat mindere zetten, gelukkig werd het nog remise.
Eake, Iepie en Erik moesten het door een tactische opstelling van Zwolle opnemen tegen de sterkste spelers. Eake kreeg 2 grote winstkansen en 1 remisekans maar zag ze helaas niet. Als je de kansen niet pakt, dan pakt de tegenstander ze wel en zo was het nu helaas ook.
Erik stond de hele wedstrijd onder druk maar liet zich niet gek maken en sleepte een prima remise uit het vuur.
Iepie probeerde in de laatste partij nog remise te halen maar dit lukte net niet.
De uiteindelijke 12-8 overwinning had groter kunnen uitvallen maar het belangrijkste zijn de 2 wedstrijdpunten. Over 2 weken staat de wedstrijd tegen kampioen Heerenveen op het programma. Veel staat er niet meer op het spel, omdat de promotiewedstrijd al veilig is. Maar zou het niet leuk zijn om Heerenveen hun eerste puntverlies te bezorgen!


Jorrit Winterkampioen

Jorrit Ensing heeft maandagavond 26 januari het Winter Damkampioenschap van Drachten gewonnen. In de Parel streden 8 jeugdspelers om de drie bekers. Het tempo was Blitz: voor elke speler 5 minuten. Jorrit, die in het FK bij de pupillen tweede werd, won al zijn partijen. Het verschil met de andere deelnemers is dat het talent uit Opeinde elke 1 om 2 ziet en al anticipeert op combinaties. Gerrit werd na een spannende barrage met Lars tweede. Verrassend, want Gerrit kan niet met de lessen mee doen i.v.m. zijn bugelles op de maandagavond. Komend weekend heeft Gerrit een mooi optreden. Iko speelde met handicap. Hij had zijn sleutelbeen gebroken bij een valpartij in de sneeuw. De organisatie was reuze in zijn nopjes met de nieuwkomers uit Opeinde Thijs Dijkstra en Niek Paulusma. Zo jong als ze nog zijn, zo fanatiek en geconcentreerd zaten ze achter het bord. We kunnen terugkijken op een geslaagd tournooi. Het volgende Blitz toernooi zal eind maart gehouden worden.

Drachten bekert verder

In de provinciale beker heeft OG Drachten goede zaken gedaan. Zowel het 1e als het 2e team bekert na een gelijkspel verder. Omdat beide tegenstanders hoger uitkomen in de provinciale klasse had Drachten in beide gevallen aan een gelijkspel genoeg.
Het 1e team moest aantreden tegen het vlaggenschip van Huizum (1a). Jan trapte in een slechtere stand in een geintje waardoor hij een schijf achter kwam. Aan verlies was niet meer te ontkomen. Omdat Iskander en Richard beide de punten hadden gedeeld moest de winst van GabriŽl komen. Hij trof in veelvoudig fries kampioen Anton Schotanus niet een makkelijke prooi. Omdat Anton enkele fouten in het eindspel maakte kon GabriŽl de winst forceren en zodoende het 1e naar de volgende ronde loodsen.
Het 2e kreeg damcombinatie Fryslan 2a op bezoek. Als eerste was Germ uit, hij had na een combinatie gewonnen. Pieter en Tjeerd stonden iets onder druk maar wisten het hoofd koel te houden met remise als resultaat. Zodoende was Drachten al verzekerd van de volgende ronde. De degelijke Gerrit had een lichte combinatie overzien en moest als laatste capituleren.

Verlies voor OG Drachten

In de 9e ronde van de landelijke competitie heeft Drachten de eerste nederlaag geleden van dit seizoen. Roden/Leek was met 11-9 nipt te sterk. Het verlies was te wijten aan pech en gemiste kansen. Zo hadden Iskander, Henk, Sipke en Erik een prima stand maar helaas kon geen van allen winnen. Jan trof de sterkste tegenstander en deelde de punten. Richard speelde een puike wedstrijd en had meerdere momenten een winnend plan kunnen kiezen. Helaas verwaterde de stand uiteindelijk met remise als resultaat. Wopke stond prima maar wilde zijn vleugel ontwikkelen terwijl dit eigenlijk niet nodig was. Zijn tegenstander kon vervolgens profiteren van de zwaktes in Wopke's stand.
Peter leek een goede stand te hebben met winst mogelijkheden maar dit viel toch tegen.In een "alles of niets " poging om toch 2 punten te pakken kon zijn tegenstander zelfs nog winnen maar dit gebeurde gelukkig niet, remise. GabriŽl kon nog een puntje veilig stellen voor Drachten.
In een lastige partij met miniem voordeel leek het toch te lukken, de winst kon GabriŽl niet meer ontlopen. Via een listig offer bleek er helaas toch remise in te zitten welke werd gezien door zijn tegenstander. Met deze nederlaag is promotie vrijwel onmogelijk geworden. Drachten staat nog 2e maar het zal moeilijk worden om op deze plaats te blijven staan.

OG 2 is niet te stoppen

In de provinciale 3e klasse is het 2e team van OG Drachten ontzettend goed bezig.
Op maandagavond 19 januari werd er maar liefst met 8-0 van TOG Wolvega 2 gewonnen. Anne, Pieter, Germ en Jacob wisten dus allen hun wedstrijd te winnen. Pieter kwam in het middenspel nog wel een schijf achter, maar met enkele tactische zetten wist hij toch nog de winst af te dwingen. Jacob stond juist de halve wedstrijd een schijf voor maar wist pas in het eindspel de beide punten te pakken. Germ had een overtuigende overwinning en Anne wist via een zetje de winst te pakken. Met nog 2 wedstrijden te gaan kan het kampioenschap bijna niet meer ontlopen worden.

Op 18 januari heeft GabriŽl Heerema een simultaan gegeven in de Bibliotheek. Met vele bekenden, oud bekenden, leden, oud leden, belangstellenden en jeugd kan de middag als erg geslaagd beschouwd worden.

Drachten wint weer in landelijke competitie

OG Drachten wist in Laren beide wedstrijdpunten mee te nemen. Gemakkelijk ging dit niet. GabriŽl (overtuigend) Jan (geintje in remiseachtige stand) en Iskander (overtuigend) zetten de Drachtsters nog wel op een comfortabele voorsprong maar hierna stokte de trein.
Richard kwam in de opening/middenspel een schijf achter maar wist met een beetje compensatie toch een punt te pakken. Sipke had een dijk van een stand en had ook een "zo goed als winst" plan voor handen maar deed het net even anders. Tot overmaat van ramp haalde zijn jeugdige tegenstander een eenvoudige combinatie uit. Gelukkig hield Sipke het hoofd koel en wist een punt te pakken. Inmiddels hadden Peter (voordeel) Erik (gelijkwaardig) Wopke (voordeel) en Henk (voordeel) de punten gedeeld. Iepie speelde ook een prima partij met kleine kansjes in het late middenspel . Helaas ging het helemaal mis met een nederlaag als gevolg. Met deze overwinning blijft Drachten meedingen naar een promotieplaats, maar overtuigend was het allemaal niet. Over 2 weken de belangrijke wedstrijd tegen Roden/Leek (thuis)

OG 2 - Oldeboarn 2 5-3

Op 15 december heeft het tweede PFDB team met 5-3 van Oldeboarn 2 gewonnen en heeft daarmee de koppositie in de 2de klasse PFDB gehandhaafd. Germ won zijn partij wederom als eerste en behoudt de topscorepositie. Pieter en Anne deelden de punten. Jacob won een schijf maar moest toch remise accepteren.

Drachten wint overtuigend

OG Drachten is in de landelijke competitie tegen Lelystad geen moment in gevaar geweest. Met maar liefst 13-7 werd gewonnen. Dit had veel hoger kunnen zijn wanneer alle kansen waren benut.
Als eerste was Erik uit met een keurige remise. Hierna haalde ook Germ een punt, dit hadden er echter ook 2 kunnen zijn omdat Germ lange tijd een schijf voorstond.
Peter had in het middenspel een niet al te moeilijke combinatie uitgehaald tegen het boegbeeld van Lelystad, Cyril Sluisdom, en kon even later ook de felicitaties in handen nemen. Iskander had zich verslapen en was zodoende veel te laat achter het bord verschenen. In een goede stand sloeg hij op knullige wijze verkeerd en verloor.
Richard trof op het 1e bord een invaller en wist hier wel raad mee, winst. GabriŽl had een spannende wedstrijd en kon na een paar foutjes van zijn tegenstander 2 punten noteren bij de uitslag. De tegenstander van Wopke gebruikte veel tijd en vergat in de tijdnoodfase de klok in te drukken. Winst voor Wopke. Henk speelde een goede partij met veel terreinwinst. In het lastige eindspel kon hij in 1 zet winnen maar zag het helaas niet. Remise.
Ook Jan had de hele wedstrijd veel terreinwinst en had alle belangrijke velden in bezit Maar op het belangrijke moment zag Jan de winst niet en moest ook in remise berusten. Iepie trof een taaie tegenstander maar wist wel erg ver te komen. Waarschijnlijk heeft de winst er wel enkele keren ingezeten maar helaas niet opgemerkt door Iepie.
Met deze overwinning blijft Drachten in de top meedraaien en heeft alles nog in eigen hand.

Verslag van Damteam Lelystad

Een verslag van de wedstrijd van OG Drachten tegen Lelystad vind je op de site van Damteam Lelystad

Gouden Leeuw-toernooi

Op donderdagavond 11 december organiseerde damclub BZN (Briltil, Zuidhorn en Noordhorn) voor de 29e keer "het gouden leeuw toernooi" OG Drachten had hier nog nooit aan deel genomen dus dat werd nu wel eens tijd. Met GabriŽl, Jan, Richard en Iskander kwam Drachten zo'n beetje met de sterkste formatie uit. Met dit viertal werd in 1 wedstrijd tegen verschillende andere teams gespeeld, een soort "bondsavond oude stijl" Winst leverde 4 punten op, plusremise 3 punten, remise 1 punt en verlies 0. Iskander was als eerste uit. Tegen de sterke Begeman (Roden/Leek) wist hij via een niet te moeilijk zetje te winnen. Jan had het moeilijk tegen Wijpkema en werd verrast door een vreemde zet. Hierna was een min remise het maximaal haalbare. Richard maakte het spannend en wistdoor een flankaanval te winnen. Hierna was er nog 1 wedstrijd in de zaal bezig, die van GabriŽl. Aangezien de organisatie graag met de prijsuitreiking wilde beginnen en Drachten zelfs met een overwinning niet meer 1e kon worden bood GabriŽl in een erg kansrijk eindspel een plusremise aan.
Met dit resultaat behaalde Drachten een prima 2e plaats. Graag hadden zij een plaatsje hoger gestaan, maar dat moet dan volgend jaar maar. De winnaar van deze avond was damclub Kantens (wie kent ze niet!) Compliment voor de organisatie! Het toernooi werd in een gezellige, ontspannen sfeer gehouden.Af en toe werden er heerlijke hapjes rondgebracht, super!


Dammen à la carte met oorkonden

Tijdens de feestelijke sneldamavond van OG Drachten waar vele oud leden en huidige leden op af waren gekomen werden 5 jubilarissen in het zonnetje gezet. Germ Kooi, Piet v/d Laan, Kor Dijk en Jaap Tuininga zijn allen al meer dan 50 jaar lid van de club. Ook Richard Koot mocht even naar voren komen, dit vanwege zijn 40 jarige lidmaatschap van de bond. De jubilarissen kregen een boeketje aangeboden en een oorkonde welke werd uitgereikt door de voorzitter van de PFDB Jan Bosselaar.
Natuurlijk werd er ook gedamd. Het zogenoemde "a la carte" dammen werd vanavond geÔntroduceerd. Iedere speler krijgt een kaart, 10 is het hoogst, daarna 9, 8 , 7 etc. Bij een overwinning mag de winnaar beslissen de kaarten te ruilen (hoeft niet) en bij een remise moeten de kaarten geruild worden. De kaarten mogen niet bekend worden. Speeltempo was 10 min per speler per partij. GabriŽl greep met een maximale (dam) score net naast de hoofdprijs. Na de 1e wedstrijd had hij een 9 in de hand en besloot deze maar te houden. De wedstrijd tegen Richard was cruciaal. De wedstrijd leek op remise af te stevenen maar Richard blunderde ontzettend waardoor GabriŽl mocht kiezen wat te doen met de kaarten. "niet ruilen" zoals elke keer, niet wetende dat Richard een 10 had. Na afloop van het toernooi was Richard het mikpunt van plaagstootjes van GabriŽl. "erg handig van je om toevallig te blunderen, bij remise MOETEN de kaarten geruild worden, bij verlies heb je nog een kans om de 10 te houden" waren meerdere keren de opmerking. Natuurlijk heeft een dammer een hekel aan verlies, dus van opzet was geen sprake.
De laatste ronde kon Richard geen vuist maken tegen PFDB voorzitter Jan Bosselaar met remise als gevolg. Door deze remise kreeg Jan de 10 in handen en kon even later de 1e prijs in ontvangst nemen! Na de prijsuitreiking was het nog lang gezellig in De Schakel. Bij de foto's ook een lidmaatschap pas van heel wat jaren geleden. Wie is deze persoon?

Uitslagen

Dammen :

1 Gabriël
2 Jan (Hoogterp)
3 Wopke en Germ

  "a la carte"

1   Jan (Bosselaar)
2   Gabriël
3   Jaap

ADG verliest in een middagje vol beslissingen

Het Amersfoorts Damgenootschap (ADG) heeft een verslag op de website staan van de match tegen OG Drachten. Klik hier.

Drachten wint in doelpuntenfestijn van Amersfoort

Soms wordt dammen een remisesport genoemd, dat kon van de wedstrijd van vandaag absoluut niet gezegd worden. Van de 10 wedstrijden eindigde slechts 1 in een puntendeling.
De eerste overwinning was vandaag voor Wopke, waarschijnlijk meteen ook de verrassendste uitslag die genoteerd kon worden. De dure damcombinatie die genomen werd door onze Drachtster bleek in alle varianten winnend te zijn. Wopke had de overgebleven stand goed berekend en kon zodoende de dam naar de juiste velden dirigeren en hierdoor de overwinning pakken. Even later was ook Sipke uit, winst! Helaas ging het vanaf dit moment minder, zowel Iepie als Peter trapten in een niet te moeilijke combinatie. De stand was weer gelijk. GabriŽl trof de op papier zwakste speler en kon na 3 uurtjes gefeliciteerd worden met de overwinning.
Iskander is de laatste tijd in vorm en dat bleek vandaag ook weer. Via sterk positioneel spel wist hij zijn tegenstander in de problemen te brengen. Deze had nog wel een remisevariant kunnen nemen, maar door de complexe stand was deze makkelijk over het hoofd te zien. Winst voor Iskander!
Erik had een mooie combinatie genomen, alleen jammer genoeg net op de verkeerde manier. Een keigoede stand werd nu een stand met een schijf minder. Erik had nog compensatie maar wist dit niet goed uit te buiten, verlies.
Jan had inmiddels ook een zeldzame nederlaag moeten incasseren waardoor de tussenstand op 8-8 kwam te staan.
Henk wist in een goede aanvalspartij zijn tegenstander weg te drukken, winst! In de laatste wedstrijd was de spanning dus om te snijden. Aangezien we onze vaste kracht Richard moesten missen (vakantie) moest er een invaller meedoen.
Niemand minder dan Harmen Jonker deed als gastspeler mee. De jeugdige speler had de hele wedstrijd het initiatief maar kon in het eindspel het juiste plan niet vinden. De winst zat er ook degelijk wel in maar Harmen zag het gewoon niet.
Wetende dat het team nog 1 punt nodig had bood hij daarom professioneel remise aan. Zijn tegenstander kon dit natuurlijk niet
weigeren. Met dit punt zorgde Harmen ervoor dat Drachten de 2 wedstrijdpunten mee naar huis kon nemen!

Drachten is provinciaal goed bezig

Afgelopen maandag was ZWHT (zuidwesthoekteam) bij Drachten op bezoek. In de provinciale hoofdklasse staat Drachten bovenaan, terwijl ZWHT slechts 2 punten heeft.
Als eerste mocht Iskander de felicitaties in ontvangst nemen. Met snel, degelijk spel wist hij zijn tegenstander onder tijdsdruk te krijgen en deze zag de remisemogelijkheden niet meer. Gerrit was in de opening al een schijf achter gekomen maar vocht taai door met een remise als resultaat. Erik kwam in een beter eindspel terecht maar zag een geweldige finesse van zijn tegenstander over het hoofd en moest verbaasd de punten aan de tegenstander schenken. GabriŽl speelde een overtuigende partij en leek zijn tegenstander weg te drukken, dit gebeurde uiteindelijk ook maar het had ook anders uit kunnen pakken. GabriŽl speelde in het middenspel 1 zet net wat te vlug en zag dat zijn tegenstander een combinatie uit kon halen. Gelukkig was GabriŽl de enige die dit zag en pakte even later de 2 punten. Jan had de hele tijd wel wat voordeel maar een overwinning leverde dit niet op. Als laatste mocht Rudolf een overwinning bij schrijven. Met degelijke precisie wist hij zijn tegenstander te overspelen. Volgens het damprogramma "Flits" een perfecte partij!
Met deze overwinning staat Drachten 1e en heeft nog concurrentie van BEGB Cornjum.
Het 2e van Drachten is ook prima bezig en is met afstand koploper in de 3e klasse A.

Drachten maatje te groot voor Wapenveld

In de 5e ronde van de landelijke competitie moest OG Drachten het opnemen tegen Eye-t webdesign uit Wapenveld. GabriŽl kwam na 3 minuten al op schijfwinst te staan en speelde de partij vervolgens rustig naar winst. Jan moest ploeteren maar na een foutje van zijn tegenstander konden de 2 punten toch nog bijgeschreven worden.
Ook Sipke wist zijn partij te winnen, op overtuigende wijze.
Wopke had een tegenstander waar eigenlijk van gewonnen moest worden, helaas lukte dit niet, remise. Richard had kansen op winst maar verzuimde dit, remise.
Iskander speelde vlug en pakte steeds meer tempi. Hierdoor kwam zijn tegenstander onder druk te staan en kwam ook in tijdnood. Het eindspel leek te winnen maar helaas bleek het toch net remise te zijn. Henk speelde ook een prima partij met veel tempowinst.
Dit resulteerde in een overtuigende overwinning. Iepie speelde een degelijke partij en kwam niet in moeilijkheden, remise. Peter kon goed meekomen met zijn sterke tegenstander en kon in een moeilijk te beoordelen stand zelfs de felicitaties in ontvangst nemen.
Erik had het moeilijk tegen zijn jonge opponent. Op het moment dat de toeschouwers het niet meer zagen zitten en dachten dat hij zou verliezen ging Erik er nog even goed voor zitten. Door deze inspanning wist hij nog een punt te halen!
Na deze overtuigende overwinning staat Drachten op een gedeelde 2e plaats. Over 2 weken staat de lastige uitwedstrijd tegen Amersfoort op het programma.

Drachten - Eye-t-Webdesign 15-5

Drachten wint van Urk

Afgelopen donderdag mocht Drachten met 2 teams aantreden tegen Urk. Het eerste had weinig moeite om te winnen, Eake, Iepie en GabriŽl boekten een overwinning. De tegenstander van GabriŽl kon op het moment dat hij de verliezende zet deed op slag winnen (!) Soms heb je een beetje geluk nodig.
Richard, Jan en Gerrit hadden allen het betere van het spel, maar winst zat er net niet in.
Het 2e moest aantreden tegen een grotendeels jeugdteam. Anne was als 1e klaar met een positionele overwinning. De jeugdige tegenstander van Germ had een goede stand maar verloor door een knullige zet. Jacob trof ook een jeugdig talent en kwam hier tijdens de wedstrijd achter. Via sterk positioneel spel van zijn tegenstander kon Jacob uiteindelijk niets anders doen dan opgeven. De laatste partij was van Pieter. Hij trof de op papier sterkste tegenstander. Gelukkig hield Pieter het hoofd koel en kon een moeizame remise behalen. De eindstand kwam hierbij op 3-5 voor Drachten 2.
Door deze overwinningen staan Drachten 1 en Drachten 2 op de eerste plaats in hun klasse.

DUO 2 - OG Drachten 8-12

Overwinning Drachten tegen DUO 2

Met 2 invallers vertrok Ons Genoegen richting Doetinchem. Erik (ziekte) en Iskander (studie) konden niet van de partij zijn. Eake en Pieter waren hun vervangers en deden het fantastisch, Eake won en Pieter speelde remise waar zelfseen overwinning mogelijk was!
Richard speelde een dijk van een partij maar maakte in de afwerking een foutje en mocht daarna niet mopperen met remise. Sipke probeerde van alles om zijn tegenstander tot fouten te ontlokken maar dat gebeurde niet, remise. Henk mocht niet klagen met zijn remise en ook Iepie haalde een punt binnen. Jan won degelijk en ook GabriŽl boekte een overwinning. GabriŽl speelde zijn slechtste wedstrijd van het seizoen, maar door wat foutjes van zijn tegenstander wist hij toch te winnen.
Peter werd langzaam verder in de verdediging gedrukt en moest uiteindelijk capituleren. Wopke leek op een overwinning af te stevenen maar door een verrassend offer van zijn tegenstander lukte dit net niet. Met de 12-8 overwinning staat Drachten op een 3e plaats en draait mooi mee in de top.

Gelijkspel voor Drachten

In de 3e ronde van de KNDB competitie heeft Drachten een punt in moeten leveren tegen Dokkum. Op papier zou Drachten (100% score) een makkelijke middag tegen Dokkum (0 punten) moeten hebben. De werkelijkheid was helaas anders.
GabriŽl (winst) en Sipke (remise) mochten niet mopperen met hun punten, beiden kregen eigenlijk iets teveel. Sipke offerde een schijf om een remise variant uit de weg te gaan. Het offer bleek echter niet goed te zijn maar gelukkig zag zijn tegenstander de winstvariant niet. Wopke en Peter hadden een benauwd puntje binnengehaald. Overtuigend waren de overwinningen van Jan en Richard en de remise van invaller Eake. Eake had zich onsterfelijk kunnen maken als hij het goede plan had gevonden en zodoende Drachten 2 punten had bezorgd. Een remise was natuurlijk ook al een prima resultaat.
Teleurstellend waren de verliespartijen van Iskander, Iepie en Erik. Met 5 uit 3 staat OG Drachten nu op een 4e plaats. De competitie is nog jong en alles is natuurlijk nog mogelijk, maar het is jammer dat er nu al tegen een kleine achterstand aangekeken moet worden.

OG 1 10-10 tegen Dokkum

OG begint met overwinning

Drachten is de KNDB competitie begonnen met een overwinning op SSS Kampen.Gemakkelijk ging dit echter niet, op een zeker moment stond de degradant van vorig jaar zelfs achter. Sipke had nog voor een voorsprong gezorgd, maar omdat Wopke en Erik verloren moesten alle zeilen bijgezet worden.
GabriŽl had wat rating betreft een "makkie" maar de werkelijkheid was anders, pas in het late middenspel ging zijn tegenspeler in de fout. Aangezien ook Jan en onze nieuwe aanwinst Peter (via een mooi offer) hadden gewonnen kon er opgelucht adem gehaald worden.
Iepie had kunnen debuteren met een overwinning maar had een moment van damblindheid waardoor het bij een remise bleef. Iskander was nog dicht bij een overwinning maar bleef op remise steken. Henk trof de sterkste speler van Kampen maar bleef cool en wist een redelijk gelijkwaardige remise uit het vuur te slepen.
De oude teamcaptain van het 2e, Richard, moest nog even wennen aan het hogere niveau maar wist na bijna 5 uur spelen te winnen en de eindstand op 13-07 te zetten.
Over 2 weken staat het degelijke Emmeloord op het programma.

OG 2 wint dik, gelijkspel voor OG 1

Deze week begint de provinciale clubcompetitie waarin Drachten is vertegenwoordigd met 2 teams. OG 1 mocht wederom naar Emmeloord waar ze 2 dagen eerder voor de landelijke competitie ook al tegen moesten aantreden. Toen werd er nog gewonnen, nu zat er niet meer dan een gelijkspel in. Iepie verloor en Jan won. De rest van de partijeneindigden in een puntendeling.
Het 2e moest het opnemen tegen Lemmer 3. Gerrit, Jacob, Pieter en Germ wisten allen hun wedstrijd te winnen waardoor de eindstand op 8-0 (!) kwam te staan.

Benauwde overwinning tegen Emmeloord

In de KNDB competitie wist Drachten ook de 2e wedstrijd te winnen.
Gemakkelijk ging dit echter niet. Iepie verloor tegen de sterke Ijsbrand Haven en Erik moest zijn meerdere erkennen in Bart Jonker. Peter had nog wel een bliksemoverwinning geboekt (half uurtje was hij uit) maar de tussenstand was toch echt in het voordeel van Emmeloord.
Dit kwam vooral omdat onze routiniers Richard, Sipke en ook Iskander op remise bleven steken.
Hierbij had Sipke de meeste kans op een overwinning. Gelukkig boekten de "spitsen" van Drachten, GabriŽl en Jan, een overwinning waardoor de achterstand werd omgezet in een kleine voorsprong.
Als laatste moest Henk een punt pakken om de overwinning veilig te stellen. In een erg lange tijdnoodfase leek het even mis te gaan maar toen de stofwolken waren opgetrokken bleef er een remisestand over.
Drachten is met 2 overwinningen in 2 ronden op de goede weg maar ziet zich in bordpunten ingehaald worden door concurrent Heerenveen. Deze boekten een ongelofelijke 19-1 overwinning op Dokkum.

Emmeloord-OG Drachten 9-11

Nieuwe trainingslocatie

Met ingang van het nieuwe seizoen speelt OG Drachten in gebouw De Schakel, Klokhuislaan 12 in Drachten, tel. 0512-518396.
De competiewedstrijden worden net als in het vorige seizoen gespeeld in De Brede School De Wiken, Middelwyk 2 Drachten

De Schakel, Klokhuislaan 12