U bevindt zich hier: Startpagina » Archief » Archief 2015-2016

Archief 2015-2016

Landelijke bekerwedstrijd

Op zaterdag 21 mei mocht OG Drachten voor het eerst in de geschiedenis van de club meedoen aan de landelijke bekerwedstrijden. Het viertal bestond uit : Jan Hoogterp, Iskander al Sarayfi, Jeroen Cremers en Wopke de Vries. Normaal gesproken zou GabriŽl Heerema ook van de partij zijn, maar door het plotselinge overlijden van Tjalling Goedemoed speelde GabriŽl mee in het teamvan Damcombinatie Fryslan. Dit team bestond uit spelers die Tjalling goed gekend hadden, een soort van eerbetoon.
OG moest deze dag aantreden tegen Hijken 1, Witte van Moort 2 en Dios Achterhoek. Na 2 ronden was er verloren van Hijken en gewonnen van Witte van Moort 2. Alleen een overwinning in de laatsteronde zou er voor zorgen dat er verder gebekerd zou worden, Dios had namelijk een hoger "doelsaldo" waardoor een gelijkspel niet zou volstaan. Jeroen had een kansrijke stand opgebouwd en leek te gaan winnen, helaas overzag hij een lichte combinatie waardoor hij meteen op kon geven. Aangezien Wopke, Jan en Iskander allen niet verder kwamen dan een remise is na de 1e dag het doek al gevallen voor OG.
Volgend jaar maar weer proberen zullen we maar zeggen, het was een gezellige dag en daar gaat het om! Ook de andere Friese clubs overleefden de 1e dag niet. Huizum (3e) en DCF (4e) kwamen net wat geluk te kort.
Vooral van DCF werd van tevoren wat meer verwacht maar waarschijnlijk ging het daar al mis........ zou Tjalling zeggen.

OG Drachten bekerwinnaar van Friesland!

Naast de gewone Friese titel heeft Drachten ook het bekertoernooi weten te winnen. Het is in de geschiedenis van de Drachtster damclub nog nooit voorgekomen dat beide titels werden gepakt. Het provinciale succes is mede te danken aan de jeugd die dit jaar een belangrijk stempel heeft weten te drukken op de positieve ontwikkelingen. Wopke, Iskander en Jeroen hebben een goed jaar achter de rug en dat is meteen merkbaar in de resultaten. Het bekertoernooi van Friesland is wel een beetje omstreden geweest. Het besluit om teams bij te loten, wat 2 jaar geleden bij de bond is besloten stuitte bij enkele clubs op felle weerstand. Ook uw verslaggever is er geen voorstander van maar dat terzijde. Drachten heeft geen enkele wedstrijd verloren maar werd in de kwartfinale wel uitgeschakeld door DCF. In de 4-4 eindstand had DCF op een hoger bord gewonnen waardoor Drachten moest hopen op de bijloting en dat gebeurde uiteindelijk ook. In de halve finale werd DC Oerterp overtuigend aan de kant gezet en de finale tegen DCF was een feit. Helaas had de tegenstander geen zin om nog een keer tegen Drachten aan te treden waardoor de titel met een reglementaire overwinning is binnengehaald. Op 21 mei is het landelijke vervolg van de beker wat voor enkele Drachtsters weer een nieuwe ervaring zal zijn.

Jacob naar finale NK welpen!

Op 2 april heeft Jacob Noordhuis meegedaan aan de halve finale van het NK voor welpen in Hoogeveen. In 4 groepen vonden deze halve finales plaats in Hoogeveen (2x), Den Ilp en Dongen. Het toernooi begon voor Jacob stroef met 2 verliespartijen. Daarna ging het beter en werd de ene na de andere partij gewonnen. Na negen ronden eindigde Jacob met 10 punten op een gedeelde derde plaats. Na een barrage werd dit uiteindelijk een 4e plaats. De eerste vier per groep kwalificeerden zich voor de finale NK welpen 2016! Deze finale vindt plaats op 14 mei a.s. in Culemborg.

OG bereikt bekerfinale

Door een redelijk overtuigende overwinning tegen Oerterp is OG Drachten geplaatst voor de bekerfinale van de PFDB. Door een 6-2 overwinning mogen de Drachtsters nu proberen de dubbel te pakken. In de wedstrijd tegen Oerterp was GabriŽl als eerste uit door een fortuinlijke overwinning tegen Jan v. Dijk. De wedstrijd was nog maar een paar zetten oud toen GabriŽl via een eenvoudige combinatie dam haalde en even later won. Iets later had ook Wopke gewonnen door Dennie v. Dijk overtuigend te overspelen. De wedstrijd was nu eigenlijk al beslist door de overwinning van GabriŽl op bord 1. Jan had een spannende partij tegen de sterke Hendrik Veenstra en wist door een sterke aanval steeds meer druk te zetten waar Hendrik geen goed antwoord op had. De aanval sloeg door en Jan had de winst binnen. Richard was als laatste bezig en had een kansrijke maar onduidelijke stand op het bord. Door tijdsdruk miste hij echter meerdere goede mogelijkheden en moest uiteindelijk zelfs nog beide punten aan de tegenstander laten.
Met een plaats in de finale is Drachten ook al zeker voor het vervolg in de landelijke beker. Wie de tegenstander in de finale zal zijn is nog niet bekend, Huizum en DCF zullen uit moeten maken wie de andere finaleplaats krijgt.

OG provinciaal kampioen

In de laatste provinciale wedstrijd was er slechts 1 wedstrijdpunt nodig om OG Drachten Fries kampioen te kunnen noemen. Dit is pas 2 keer eerder voorgekomen ergens in de 70'er jaren. Heerenveen/Mildam was de laatste hindernis en juist die ploeg had ons het afgelopen seizoen in de landelijke competitie met een 15-5 overwinning behoorlijk te kijk gezet. Er mag dan ook gezegd worden dat de Drachtster spelers er niet gerust op waren.
Bij aankomst in de speelzaal werden we al begroet met "de kampioenen" en juist dan moet je op je hoede zijn. Dat bleek ook toen de opstelling bekend gemaakt werd, op de laatste 2 borden had Heerenveen 2 kanonnen neergezet. Eake en Gerrit zouden het zwaar krijgen en opeens was niemand meer gerust op een goede uitslag. Eake was ingevallen omdat Jan en Jeroen niet mee konden doen. Toen Wopke in de opening ook nog eens een eenvoudig zetje miste zag u verslaggever al donkere wolken samenpakken. Gerrit kon zijn ongeslagen status niet vasthouden en moest een nul incasseren. Snel daarna maakte Wopke zijn eerdere misser ongedaan door te winnen. Eake wist in een spannende stand het hoofd koel te houden en hield er een belangrijk punt aan over. Richard had in de opening groot voordeel verkregen maar leek dit wat te zijn kwijtgeraakt. Na een noodgedwongen dubbeloffer van zijn tegenstander wist hij toch nog overtuigend te winnen. Iskander heeft eigenlijk nooit problemen met de tijdsverdeling maar uitgerekend deze wedstrijd was dat wel het geval. Maar net als Eake wist ook Iskander een prima punt uit het vuur te slepen. Hiermee was het belangrijke wedstrijdpunt binnen en was de uitslag van GabriŽl van minder belang. Het was echter misschien wel het toetje van deze avond want in een zinderend eindspel waarbij winsten en remises over en weer werden gemist trok GabriŽl met nog enkele seconden op de klok toch aan het langste eind. Hiermee werd hij topscorer van de gehele klasse met maar liefst 13 uit 7. Op een 2e plaats van de topscorerlijst staat nog een Drachtster namelijk Wopke. Met een fraaie 12 uit 7 score blijkt dat hij met een prima seizoen bezig is. Na de wedstrijd was het nog even gezellig naborrelen met de gastvrije tegenstanders.

OG kampioen van Friesland

Het eerste team van OG Drachten is afgelopen dinsdag provinciaal kampioen in de ereklasse geworden. Door een 08-04 overwinning tegen Heerenveen is het team niet meer in te halen.

OG uitgeschakeld in PFDB beker

Net als vorig jaar stopte het bekeravontuur bij Damcombinatie Fryslan. Waren ze vorig jaar nog te sterk, dit jaar hield Drachten ze op een knappe 4-4 gelijkspel. Omdat Richard op het 2e en hoogste bord met een beslissing verloor gaat DCF verder in de beker. Wopke had Drachten op een knappe voorsprong gezet door wederom (ook in de provinciale competitie) te winnen van de degelijke Zondervan. Geluk speelde wel een grote rol want Wopke stond ergens wel verloren. Door een paar knullige zetten van zijn tegenstander werd er toch gewonnen. GabriŽl leek goed te staan maar dit verwaterde snel en de remise tegen Kolk was niet meer dan normaal. Vervolgens hield Iskander zijn tegenstander op een keurige remise. Hier was ook een beetje geluk bij nodig want zijn tegenstander miste een goede combinatie. Richard moest de voorsprong verdedigen en dat leek prima te gaan. In een partij waar hij steeds wat lastiger stond werd eerst een grote, gelijkwaardige, ruil gemist. Zijn tegenstander kon vervolgens doorbreken maar maakte in hevige tijdnood ook de nodige fouten waardoor Richard in het eindspel zelfs iets voordeel had. Op de een of andere manier ging er iets mis waardoor Richard spontaan zijn dam weggaf en vervolgens op kon geven. Er is nog een kleine kans om verder te bekeren als Drachten in de volgende ronde word bijgeloot. Hoe dit precies in zijn werk gaat weet uw verslaggever echter niet. Voor nu is het voorlopig: volgend jaar maar weer proberen en hopen dat we DCF pas in de finale tegenkomen.

Dammen op de Barte
Dammen op de Barte

Op de Brede School De Barte wordt ook gedamd. Een keer in de maand wordt er op de woensdagmiddag damles gegeven. De kinderen dammen ook met elkaar.

OG Drachten ronde verder in beker

Door met 5-3 tegen Bolsward/Workum te winnen is OG erin geslaagd om een ronde verder te komen. Jan was vlot klaar toen zijn tegenstander in een zetje trapte, deze gaf dan ook op. Richard had het wat minder makkelijk en de partij leek remise te worden. Door een blunder van zijn tegenstander kon hij toch nog 2 belangrijke punten noteren. Door de 4-0 voorsprong was er nog 1 puntje nodig om door te gaan. GabriŽl zorgde voor dit punt door in hevige tijdnood remise te spelen. Het hadden er ook 2 kunnen zijn als de winnende variant in het kansrijke eindspel gezien werd. Iskander had ook kans op een puntje maar koos voor de verkeerde variant en verloor.