U bevindt zich hier: Startpagina » Archief » Archief 2016-2017

Archief 2016-2017

OG niet verder in landelijke beker

OG Drachten is er niet in geslaagd om een ronde verder te komen in de landelijke beker.
Spannend was het wel, ontzettend spannend zelfs! Bij het ingaan van de laatste ronde stond OG namelijk nog op een prima 2e plek.
Na een zware oorwassing in de 1e ronde tegen Dammend Tilburg (een 7-1 nederlaag) werd in de 2e ronde Constant Charlois verslagen met 5-3. Matchwinnaar was Iskander die als enige (overtuigend) wist te winnen. Iskander had de hele nacht niet geslapen vanwege een nachtdienstrooster, hij had alleen in de auto even een slaapje kunnen doen. Ook Gabriël leek deze ronde te winnen maar zijn tegenstander verdedigde taai.
Met nog 1 ronde te gaan tegen Eureka uit Limburg leek een gelijkspel voldoende te zijn, immers Constant moest tegen Dammend Tilburg welke nog alles gewonnen had en met een sterk team achter de borden verscheen. Maar wat gebeurde er in die wedstrijd, de 1e bordspeler van Tilburg verloor reglementair omdat zijn telefoon afging. Volgens de speler zelf stond de telefoon uit maar zoiets is natuurlijk moeilijk aan te tonen.
Niet zijn tegenstander claimde de wedstrijd op, maar de arbiter die er toevallig naast stond deed dit. Deze was onverbiddelijk, tegensputteren had geen nut. Het wrange was dat de Tilburg speler op dat moment totaal gewonnen stond.

Maar goed, had dit nog invloed op OG? Jazeker! de overige Tilburg spelers wisten niet te winnen waardoor totaal onverwacht Constant deze wedstrijd nog naar zich toetrok. Zodoende kwam Constant op 3 punten en bij een gelijkspel van OG zouden beide teams 3 punten hebben. Niet het onderlinge resultaat (winst van OG) maar het doelsaldo zou dan de doorslag geven. Deze was in het voordeel van Constant.
Kwam het ook zover? Nee, door een verlies tegen Eureka eindigde OG zelfs nog als laatste in de poule. Gabriël wist in deze wedstrijd zijn eerste pot te winnen (behoorlijk fortuinlijk!) maar door verlies van Iskander en Wopke werd er wel verloren. Het was natuurlijk mooi geweest om door te gaan maar het zat er gewoon niet in. We kunnen terugkijken op een mooi bekeravontuur waar we ons kranig verweerd hebben! Constant is uiteindelijk 2e geworden maar het hoe en waarom is uwverslaggever niet duidelijk. Zowel Constant als Eureka hadden 3 wedstrijdpunten, hetzelfde aantal bordpunten en een 4x remise onderlinge resultaat. Het schijnt dat de 1e bord-overwinning tegen Tilburg de doorslag zou geven ......... vreemd.
Ook Damcombinatie Fryslân is er niet in geslaagd een ronde verder te komen. Zij werden in een verschrikkelijk sterke poule laatste.

Jacob Noordhuis 10e bij NK welpen

Op 27 mei heeft Jacob Noordhuis meegedaan aan de finale van het NK voor welpen in Hoogeveen. 20 kinderen uit heel Nederland hadden zich hiervoor via halve finales gekwalificeerd. De finale bestond uit 9 ronden dammen. Hiervan wist Jacob er 4 in winst om te zetten. Een partij eindigde in remise en de rest werd verloren. Het waren spannende wedstrijden met soms onverwachte wendingen.

Met de 10e plaats is Jacob zeer tevreden.
Kampioen werd Melvin Koullen uit Heerlen die daarmee Gerard Kramer uit Groningen als kampioen onttroonde.
Ook Sebastiaan en Michelle Witteveen van de damclub Aldeboarn deden mee in de finaleronde. Zij eindigden respectievelijk op de 13e en 18e plaats.

OG Drachten verder in landelijke beker

Het leek op voorhand een onmogelijke opgave, een ronde verder komen in de nationale beker. In een groep met Hijken en WSDV 1 was de concurrentie ontzettend groot. Nu had Drachten het geluk dat WSDV niet in de sterkste opstelling kwam opdagen, hier lagen dan ook de kansen. Borne was de andere tegenstander van vandaag en mochten we iets willen bereiken dan moest hier toch echt van gewonnen worden. Dat lukte, en hoe! Met maar liefst 7-1 werd deze wedstrijd gewonnen, alleen Gabriël wist niet te winnen.
In de 2e ronde was een overwinning tegen het "zwakke" WSDV genoeg om een ronde verder te komen. Dit lukte echter niet, sterker nog, met de uiteindelijke 4-4 (4x remise) mochten we niet ontevreden zijn. Iskander had een gewaagde partij opzet maar dit kwam niet helemaal uit de verf, ternauwernood redde hij nog een punt. Gabriël leek nog redelijke kansen te krijgen in het eindspel maar een inschattingsfoutje gooide roet in het eten.

Na 2 ronden waren wij de koploper in deze poule, dit kwam omdat Hijken niet wist te winnen van Borne. Deze uitgangspositie zorgde helaas niet voor de ideale "comfortzone" , we zaten namelijk te rekenen met wat voor uitslag we mochten verliezen om toch door te gaan. Zoiets is niet handig en dat bleek ook nu weer. De scherpte gaat er dan vanaf en dat is gewoon nodig om te presteren. Gabriël en Iskander verloren door het ontbreken van deze scherpte en het zag er opeens een stuk minder florissant uit. Gelukkig leverde de wedstrijd WSDV - Borne geen winnaar op waardoor wij 2e zijn geëindigd in de poule en over 2 weken verder mogen bekeren. Het zal de eerste keer in de historie zijn dat OG Drachten een ronde verder komt in de landelijke bekercompetitie. In het geweldige toernooibase van Piet Bouma staan alle uitslagen en scoretabellen.

OG komt in bekerfinale iets te kort

In de Friese bekercompetitie speelde OG de finale tegen het sterke DCF. Met een tactische opstelling probeerden de Drachtster dammers nog wat, maar tegen de toppers van DCF was niets opgewassen. Zij wonnen de wedstrijd dan ook terecht.
Op bord 1 vergat Iskander even naar zetjes te kijken en tuinde erin. Zijn stand was op dat moment trouwens ook al lastig. Met een nederlaag op bord 1 was de race eigenlijk al gelopen. Wopke had een moeilijke stand maar wist nog net de remise te vinden. Gabriël had wat voordeel maar dit was niet toereikend voor een overwinning. Jan had ook een stand opgebouwd met mogelijkheden maar op de een of andere manier verdween dit als sneeuw voor de zon. Met een 2e plaats en daardoor plaatsing voor de landelijke beker mag Drachten echter best tevreden zijn.

Uitslagen :
1 G. Kolk - I. Al Sarayfi 2-0
2 T. Kooistra - W. de Vries 1-1
3 S. Huitema - G. Heerema 1-1
4 D. Edelenbos - J. Hoogterp 1-1

Jacob overtuigend naar finale NK welpen!

Op 1 april heeft Jacob Noordhuis meegedaan aan de halve finale van het NK voor welpen in Hoogeveen. In 6 groepen vonden deze halve finales plaats in Hoogeveen, Gouda en Culemborg. Per groep kwalificeren de drie besten zich voor de finale op 27 mei. Van de 8 partijen wist Jacob er 6 te winnen en één in remise af te ronden. Dit bracht hem op een gedeelde eerste plek met Henri Schep uit Hoogeveen. De barrage die daarop volgde wist Jacob overtuigend te winnen. Jacob mocht daarom met de grootste beker naar huis. Naast Jacob hebben ook Sebastiaan en Michelle Witteveen van de damclub Aldeboarn zich gekwalificeerd voor de finale. De finale vindt plaats op 27 mei a.s. in Hoogeveen.
 

Overlijden Germ Kooi

Afgelopen week is totaal onverwachts ons gewaardeerde lid Germ Kooi overleden.Vorig jaar had Germ slecht nieuws gekregen bij de dokter maar hij wist echter te genezen van deze ziekte.
Het herstellen kon wel moeizaam gaan volgens de artsen, maar Germ was zo sterk als een beer. De genezing verliep spoedig zonder al te grote problemen. Afgelopen week vierden de familie het 55 jarige trouwfeest van Germ en zijn vrouw. Mooi dat hij dit nog heeft mee mogen maken, die avond overleed hij aan een hartaanval.
Voor OG Drachten was Germ een belangrijk lid, je kon altijd een beroep op hem doen. Natuurlijk speelde hij de verre uitwedstrijden liever niet mee, dat is logisch. Maar als het echt nodig was, dan was hij er gewoon. Ook was hij elke week in de onderlinge van de partij, ondanks dat de bezetting wat minder groot is geworden.

Het kan een jaartje verschillen, maar Germ is maar liefst 54 jaar lid van OG Drachten geweest. Het is dan ook nietvreemd dat er regelmatig bij wedstrijden gevraagd werd hoe het met "Kooi" ging. Germ hoorde gewoon bij de club.
Germ was niet een makkelijk persoon, zeker niet. Als hij een mening had of hij was het ergens niet mee eens dan kon je praten als Brugman, maar gelijk kreeg je niet. We zullen Germ ontzettend gaan missen en we wensen de familie, bekenden en kennissen veel sterkte toe. Germ is 78 jaar geworden.
Op de rouwkaart staat het volgende :
De tanktsjinst foar syn libben sil halden wurde op tiisdei 28 maart 2017 om 13:30 oere yn de vGKN tsjerke, Easterbuorren 52 te Boarnburgum. Oanslutend sil de beïerdiging plakfine. Fan 13:00 oere of is der gelegenheid ta kondolearjen "

OG plaatst zich nipt voor Friese bekerfinale

In de halve finale van de bekercompetitie moest OG het opnemen tegen De Toer uit Grou. Op papier niet een zware tegenstander, maar in de praktijk viel dit nog wat tegen. Omdat De Toer in een lagere klasse uitkomt moest er gewonnen worden.
Het seizoen is bijna ten einde en voor sommige spelers is dat maar goed ook. Iskander en Gabriël hebben een redelijk seizoen achter de rug maar de laatste paar wedstrijden wil het bij beiden niet echt lukken. Zo ook tegen De Toer, Iskander had een kansrijke stand opgebouwd en had meerdere goede plannen. Het plan dat hij koos was waarschijnlijk al niet het beste maar toen zijn dure doorgebroken schijf simpel afgeruild kon worden was het meteen uit. Omdat Wopke een schijf achter was gekomen en hij veel tijd had verbruikt leek een finale plaats heel ver weg. Door wat klungelig spelen van zijn tegenstander kon Wopke een erg mooie dubbele dreiging plaatsen waardoor hij de schijf terugkreeg en er een mooie stand aan over hield. Na nog een foutje wist Wopke de partij zelfs te winnen (!)

Ook Jan had het niet makkelijk in zijn partij. Nadeel was er niet maar erg groot voordeel was ook niet te bekennen. Toen ook zijn tegenstander een dure fout maakte was het meteen uit.
Als laatste was Gabriël nog bezig en een remise was voldoende voor een finale plaats. Gelukkig maar want een overwinning werd het niet. Nadat zijn tegenstander na een goede degelijke partij fouten begon te maken leek een overwinning slechts een kwestie van tijd. Maar omdat de vorm een beetje weg lijkt te zijn werd deze een paar keer niet gezien, remise dus. Jammer maar voor het team niet erg, de finale plaats was nu wel binnen.
Om de beker te kunnen prolongeren zal er wel uit een ander vaatje getapt moeten worden. Maar aan de andere kant, als slechte wedstrijden ook al gewonnen worden... enfin, het geluk zal vast wel een keertje op zijn. Waar en wanneer de finale gespeeld gaat worden is nog niet duidelijk, ook de tegenstander niet alhoewel we mogen aannemen dat het DCF zal gaan worden.

OG wint in "historische" wedstrijd van De Oldehove

In de laatste ronde van de provinciale clubcompetitie moest OG het opnemen tegen De Oldehove. Er stond niets meer op het spel, degradatie of een kampioen-schap zat er voor beide teams niet meer in.
Voor De Oldehove was het echter wel de laatste teamwedstrijd onder de huidige naam. Volgend seizoen zal er namelijk samen gegaan worden met DCF (damcombinatie Fryslan). Hoe het er dan precies komt uit te zien weet uw verslaggever niet, maar dat zien we vanzelf wel. De naam "De Oldehove" komt echter wel te vervallen ...... jammer natuurlijk want de club genoot landelijke bekendheid onder deze naam.
Tijdens de wedstrijd werden beide teams getrakteerd op een stukje oranjekoek

van oud-wereldkampioen Harm Wiersma. Waarom is nog steeds niet helemaal duidelijk, toen hiernaar gevraagd werd was het antwoord: Omdat het in de aanbieding was. Wie deze avond het snelste uit was is nog even de vraag, waarschijnlijk was het Richard die door een 5 klapper meteen de felicitaties in ontvangst kon nemen. Een paar tellen later was het Wopke die gewonnen had. Een schijfwinst werd vakkundig naar partijwinst gevoerd. Jan stond iets beter maar veel leverde het niet op, remise. Iskander leek in het eindspel te winnen maar deed dit niet. De stand zag er wel heel goed uit maar de echte winst heeft er waarschijnlijk ook nooit in gezeten.

Gabriël had weer een partijopzet die eigenlijk niet door de beugel kon. Zijn tegenstander bleef echter goede zetten doen en haalde hiermee wat voordeel. In het late middenspel was het Gabriël die nog wat kansjes dacht te krijgen maar dit bleek niet zo te zijn, remise. Gerrit speelde deze avond een zeer sterke partij en wist zijn sterke tegenstander tot opgave te dwingen.
Hiermee kwam de eindstand op 3-9 te staan. Met 8 uit 7 zal OG waarschijnlijk op plek 4 eindigen. Komende maandag (20-3) staat de bekerwedstrijd tussen OG en De Toer (Grou) op het programma. De winnaar hiervan heeft zich dan gekwalificeerd voor de finale!

OG 1 naar halve finale in Friese bekercompetitie

Het eerste bekerviertal van OG Drachten heeft zoals verwacht gewonnen van De Harste uit Suameer. Helemaal eenvoudig ging het trouwens niet. Iskander was in de partij een schijf voorgekomen maar zat in de afwikkeling een beetje te klungelen. De winst werdgemist en zijn tegenstander kon nog remise maken. Gabriël zat niet helemaal fit achter het bord en dat was te merken. De scherpte ontbrak en de positie was daardoor wat minder prettig. Groot nadeel was het overigens niet en in het late middenspel werd het nog spannend in een (naar later bleek) volkomen gelijkwaardige stand. Kansen waren er voor zowel Gabriël als zijn tegenstander maar de uiteindelijke remise was niet meer dan terecht. Richard had inmiddels al toegeslagen via een verwoestende combinatie en ook Jan had gewonnen maar dan via de positionele weg, in een 7 om 7 stand kon zijn tegenstander opgeven. Met deze 2-6 overwinning plaatst OG Drachten zich voor de halve finale. Wie de tegenstander zal zijn is nog even afwachten.

1  J. Algra             -  G. Heerema    1-1
2  J. Dantuma      -  J. Hoogterp     0-2
3  H. Terpstra       - R. Koot             0-2
4  A. Samplonius - I. al Sarayfi       1-1OG snoept puntje af van vice- kampioen

In een wedstrijd die eigenlijk nergens om ging heeft OG een verrassend punt weten te pakken tegen Heerenveen. OG was al veilig en Heerenveen wist dat alleen een wonder nog kon zorgen voor het kampioenschap. Anne speelde weer in een rap tempo maar moest dankzij het "Veenstra zetje" een schijf inleveren. Het schijfverlies resulteerde even later tot partijverlies. Richard mocht het opnemen tegen oud-clubgenoot Sipke Doller. Richard verkreeg een prima stand maar tot groot voordeel leidde dit niet. Peter had een erg spannende partij en wie er nou eigenlijk beter stond is niet geheel duidelijk. De spelers kwamen hier ook niet uit en zodoende werd het remise. Jan was wel tevreden met remise en zijn tegenstander ook wel, alleen er waren nog geen 40 zetten gespeeld waardoor een eventuele remise beloond zou worden met een 0-0. "nog even doorspelen dus" en pardoes trapte Jan z'n tegenstander in een verliezend zetje. Gabriël had een "nieuwtje" in de opening toegepast die z'n tegenstander meteen met problemen opzadelde. Echt nieuw was dit "nieuwtje" trouwens ook niet maar veel is deze zet niet voorgekomen. Het leverde Gabriël schijfwinst op maar in de afwerking leek het even mis te gaan. De remise werd echter gemist en de overwinning was een feit.

Tjeerd had een spannende partij en stond waarschijnlijk best goed. Dat een goede stand geen garantie voor succes is bleek ook in deze wedstrijd. Een vrij eenvoudig zetje werd gemist en Tjeerd kon even later opgeven. Wopke en Iskander hadden beide een goede stand op het bord maar meer dan 2 remises leverde het niet op. Iskander had het in het eindspel anders kunnen doen met mogelijk wat meer kansen. Wopke mocht zelfs niet klagen met de remise. In een kansrijke stand werd er een verkeerd plan gekozen waardoor zijn tegenstander zelfs nog kon winnen, dit werd echter gemist. Piet was deze dag van grote waarde door zijn duidelijk sterkere tegenstander op remise te houden. Datzelfde gold voor Germ, met een prima remise bepaalde hij de slotstand op 10-10! Na de wedstrijd werd er een maaltijd genuttigd van de lokale Chinees, het smaakte prima!
Met een score van 10 uit 11 is OG Drachten op een 7e plaats geëindigd. Of we hier tevreden mee zijn is niet duidelijk maar gezien de enorm slechte start van de competitie (0 uit 3) waarschijnlijk wel. Het zou mooi zijn wanneer we het volgende seizoen mee kunnen doen om de prijzen maar dit hangt van meerdere factoren af.

OG Drachten onderuit in Hijken

Drachten heeft in de landelijke competitie tegen Hijken 2 een zware nederlaag moeten slikken. Met maar liefst 14-6 gingen de dammers uit Drachten het schip in. Anne kreeg als eerste een dam tegen, deze werd echter voor gelijk materiaal weer afgenomen. Even later had de tegenstander weer een damcombinatie genomen, deze bleek uiteindelijk wel winnend te zijn. Eake had het lastig in zijn partij, een onevenwichtige schijvenverdeling werd hem noodlottig. Germ speelde een degelijke wedstrijd en maakte het zijn tegenstander erg lastig, Germ stond zelfs behoorlijk goed. Op het laatst ging het helaas dan toch nog mis en werd deze wedstrijd verloren. Tjeerd had een sterke tegenstander

maar hier was in de partij weinig van te merken, een prima degelijke remise was het resultaat. Iskander had het moeilijk met zijn tegenstander, de gehele wedstrijd had hij een iets mindere stand en het uiteindelijke verlies was dan ook wel terecht.
Gabriël speelde vooral in het begin een prima wedstrijd, het resultaat was een spannende, ietwat voordelige stand en een tegenstander die nog maar enkele minuten bedenktijd had. Het ging echter helemaal mis, de stand was toch niet zo kansrijk als gedacht en de tegenstander leverde prima zetten af. Als het eenmaal mis gaat, dan gaat het ook helemaal mis. Een remise werd gemist en een nederlaag

was een feit. Richard en Jan hadden een goede stand opgebouwd maar beiden wisten dit niet te verzilveren en speelden remise. Peter speelde een rustig, afwachtende wedstrijd maar kreeg toch mogelijkheden om te winnen. Dit werd echter gemist met remise als gevolg.
Wopke redde nog enigszins de eer voor Drachten door zijn wedstrijd te winnen. Geheel zonder geluk was dit niet, maar ja dat hadden we deze dag nog niet gehad en mocht dus wel een keer. In de laatste ronde op 18 februari staat medekoploper Heerenveen 1 op het programma. Een wedstrijd waar voor ons weinig op het spel staat en wij dus vrijuit kunnen spelen.

OG wint in Heerenveen

In de 10e ronde van de landelijke competitie moest OG Drachten het opnemen tegen het 2e tiental van Heerenveen. Een belangrijke wedstrijd omdat 2 punten hard nodig waren. Jeroen had waarschijnlijk naar de documentaire van Jannes v/d Wal gekeken want hij was niet op de vertrekplaats aanwezig. Het bleek dat hij zich verslapen had en de accu van de telefoon was leeg. Mochten in de toekomst de prestaties vergelijkbaar zijn aan die van Jannes dan hebben we het er niet meer over.
Maar goed, op stel en sprong moest er dus nog een reservespeler opgetrommeld worden. Gelukkig was er nog Anne, die net aan een visje zat bij de lokale visboer. Met Anne erbij reisden we af naar Heerenveen. Tjeerd mocht zijn 2e wedstrijd meespelen omdat Henk vanwege trieste familieomstandigheden niet aanwezig kon zijn.
Nu zijn we met Drachten wel wat gewend wat betreft speeches en welkomstwoorden, daar hebben we immers Richard voor. Ook Henk Hosper kan er wat van, volgens hem is de lekkerste koffie, het lekkerste bier en zijn de grootste zalen aanwezig in Mildam. Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar gezellig was het er in ieder geval wel. Maar dat kan natuurlijk ook komen omdat OG Drachten aanwezig was.
De Wedstrijd: Het begon allemaal heel voorspoedig, Gabriël en Wopke waren al vrij vlot klaar door niet al te moeilijke overwinningen. Ook Jan kon even later een overwinning bijschrijven. Iskander had wat meer moeite met zijn overwinning, de gehele wedstrijd

was er wel behoorlijk voordeel maar zijn tegenstander verdedigde taai. Op het moment dat deze remise kon maken ging het echter alsnog mis waardoor Iskander nog won.
De meeste spanning was aanwezig op de onderste borden, daar was het krachtsverschil ook het kleinst. Germ, Eake en Anne deden het prima door eenvoudig remise te spelen, geen van deze spelers kwamen in problemen waarbij Anne zelfs nog wel winstkansen had. Tjeerd trof het niet met zijn sterke tegenstander, na een foutje met schijfverlies was er geen redden meer aan. Peter trof een bekende in Iepie. Provinciaal spelen ze in hetzelfde team, nu waren ze tegenstanders. Een geweldige partij was het niet maar Peter had vrij eenvoudig kunnen winnen met een combinatie, toen deze gemist werd was het nog even lastig maar de uiteindelijke remise was wel terecht. Richard mocht het opnemen tegen Waylon Poot die natuurlijk in het 1e van Heerenveen thuis hoort. Richard was hierdoor even in de war of hij wel aan de juiste tafel zat, maar dit bleek dus wel zo te zijn. Met de remise mocht Richard niet mopperen, Waylon heeft waarschijnlijk een goede voortzetting gemist waardoor Richard in grote problemen zou komen. De 7-13 einduitslag is natuurlijk mooi. Drachten is zo goed als veilig, alleen theoretisch is het nog mogelijk om te degraderen maar dan heeft uw verslaggever het over een percentage van 0,01% De komende zaterdagen staanlastige wedstrijden op het programma. Koplopers Hijken 2 en Heerenveen 1 moeten bestreden worden.

OG1-Heerenveen 2 13-07

Scherpe analyse
Scherpe analyse
OG 1 ronde verder in bekertoernooi, OG2 wint

OG 1 had een makkelijk avondje in de bekercompetitie. Tegenstander Bolsward/Workum kon geen team op de been brengen en zodoende boekten de Drachtsters een reglementaire overwinning. Jammer natuurlijk, want we hadden er liever om gestreden. Om de avond te vullen en om scherp te blijven werden er rapid partijtjes gepeeld samen met jeugdtalent Jorrit Ensing.
OG 2 moest het in de provinciale competitie opnemen tegen De Harste 2 uit Bergum/Suameer. Lange tijd zag het er niet best uit. Piet en Anne hadden namelijk een slechte stand en Germ was alvrij vroeg uit met een gelijkspel. De stand van Piet werd er niet beter op maar hij wist op wonderbaarlijke wijze nog een remise te scoren. Anne deed het nog beter door een combinatie uit te halen en zelfs te winnen. Door de remise van Tjeerd kon het 2e team 2 belangrijke punten bijschrijven.

OG schiet niet veel op met gelijkspel

In de 9e ronde van de landelijke competitie heeft Drachten een punt weten te pakken tegen Roden/Leek. Een overwinning was mooier geweest, maar dat is natuurlijk bijna altijd zo. Een overwinning was ook wel mogelijk omdat er toch wel wat mogelijkheden werden gemist. Richard begon goed door een degelijke overwinning met een mooi slot aldus hemzelf. Vervolgens raakte Eake verstrikt in een lastige stand en vond geen uitweg meer en verloor.
De remise van Jeroen was naar eigen zeggen volledig gelijkwaardig. Piet v/d Laan moest het tiental versterken omdat Peter met griep op bed lag. Piet vocht voor wat hij waard was maar dit was niet genoeg, hij verloor. Ook Iskander verloor zijn partij maar dit had net zo goed een overwinning kunnen zijn. Het schijnt dat een eenvoudige winst gemist werd, maar uw verslaggever heeft dit nog niet kunnen controleren. Bij het missen van een (eigen) combinatie verlies je de partij nog niet. In de spannende partij maakte zijn tegenstander geen fouten meer en speelde gewoon sterk waardoor Iskander dus verloor.
Wopke had in theorie een makkie maar in de praktijk moet dit altijd nog maar bewezen worden. Wopke kreeg vanuit de opening behoorlijk wat aanknopingspunten maar kon hier niet optimaal gebruik van maken. Uiteindelijk werd er gelukkig wel gewonnen.

Jan had de hele wedstrijd het beste van het spel en kwam ook in een kansrijk eindspel terecht, het bleef echter bij kansrijk want de winst zat er net niet in. Tjeerd maakte zijn debuut en speelde allerminst slecht, dus eigenlijk gewoon goed. Het leek er echter op dat hij door de bomen het bos niet meer zag omdat het tijdverbruik enorm was. Aangezien er geen bomen in de speelzaal aanwezig zijn was dit niet nodig. De remise was dan ook een prima resultaat. Henk trof de sterkste speler maar trok zich hier weinig van aan. In een prima partij is hij geen moment in gevaar geweest, het resultaat was dan ook een mooie remise. Als laatste was Gabriël nog bezig en had een prima partij achter de rug, maar door de taaie en stugge verdediging van zijn tegenstander was een overwinning nog allerminst zeker. In het eindspel wat waarschijnlijk ook gewonnen is (maar daar waren we bij de analyse nog niet helemaal over uit) werd er een grote fout gemaakt waardoor Gabriël de 10-10 veiligstelde.
Drachten schiet met dit punt echter weinig op, met 7 uit 8 staan we op een 9e plaats wat volgens u verslaggever een nacompetitie plaats is. De volgende wedstrijd tegen Heerenveen 2 zal gewonnen moeten worden en dan is het afwachten wat de concurrentie doet. De laatste 2 wedstrijden zijn tegen de 2 koplopers en de verwachting is dat we hier niet veel punten scoren. Maar het blijft dammen en dan is bijna niets zeker ......

OG 1 kopje onder in Bolsward

In de provinciale ereklasse heeft OG een nederlaag geleden tegen Bolsward/Workum combinatie. Het begon al niet positief omdat Iskander niet aanwezig was en er zodoende met 5 spelers begonnen werd.
Vooral met een zestal is het lastig om een nederlaag weer goed te maken. Dat bleek ook in deze wedstrijd. De enige overwinning aan Drachtster zijde kwam op naam van Gabriël.  Gerrit haalde een prima punt tegen zijn sterke tegenstander en ook Richard zag zijn partij in remise eindigen.  Jan en Wopke mochten het opnemen tegen de 2 toppers van Bolsward/Workum en leken dit heel goed te doen. Helaas maakten beide Drachtsters een foutje dat meteen werden afgestraft. Zo was de einduitslag 8-4 voor onze tegenstander, duidelijker kan bijna niet. Met 4 uit 5 staat Drachten ergens onderin in de middenmoot, reden voor zorgen zijn er echter nog niet. Een kampioenschap is niet meer mogelijk maar handhaving is ook al prima.

OG mag niet mopperen met punt tegen De Oldehove

In de wedstrijd tegen De Oldehove kon OG eigenlijk wel een overwinning gebruiken. De Oldehove staat redelijk stevig in de middenmoot maar OG bungelt net boven de nacompetitie plaatsen. Met de uiteindelijke 10-10 uitslag mag hoofdzakelijk OG tevreden mee zijn. Op verschillende borden hadden we over geluk niet te klagen, Gabriël haalde in een slechte stand een combinatie uit en won, Iskander verdedigde taai maar kwam toch verloren te staan. Hij had echter het geluk dat het vizier van z'n tegenstander niet op scherp stond. Henk stond verloren als de verhalen kloppen, maar ook zijn tegenstander liet het schieten. Wopke mocht het opnemen tegen de grootste topper van De Oldehove, Jan Algra. Door een misrekening van z'n tegenstander kon Wopke opgelucht ademhalen en afwikkelen naar remise.

Eake kwam wat onder druk te staan maar wist veilig de remise haven te bereiken. Hadden wij dan niets in te brengen? jazeker wel! Richard had even wat tijd nodig om winnend voordeel te krijgen maar toen het zover was deed hij het net verkeerd waardoor zijn tegenstander kon ontsnappen. Jan had de gehele wedstrijd redelijk wat overwicht maar kon dit niet omzetten naar 2 punten. Ook Piet kwam een heel eind maar moest in het late middenspel de punten aan zijn jeugdige tegenstander laten. Alleen de wedstrijden van Peter en Jeroen waren echte "remise wedstrijden" . Ondanks de 8 (!) remises viel er veel te genieten deze dag. Een overwinning was mooi geweest maar het zat er gewoon niet in. Zowel landelijk als provinciaal blijft het een beetje aanmodderen dit seizoen.

Regiocup Noord 3 december in Drachten

Zaterdag 3 december is de Regiocup Noord in Drachten. Er hebben zich inmiddels 71 deelnemers aangemeld! In de eerste driegroepen wordt met een klok gespeeld. Het speeltempo bedraagt 10 minuten + 5 seconden per zet (bij 6 deelnemers) en 7 minuten + 3 seconden per zet (bij 8 deelnemers). De andere groepen spelen zonder klok, tenzij de partij te lang duurt of er wordt effectief ingegrepen door de tafelarbiter. Per groep zijn er drie bekers. Het inschrijfgeld bedraagt 4 euro per persoon. Zie de website van Jeugddammen Noord.

In memoriam Piet Tuinstra

Maandag 28 november ontvingen we het trieste nieuws dat Piet Tuinstra op 25 november is overleden. Ons sympathieke clublid heeft de strijd verloren.
Piet vertelde ons in het voorjaar dat hij ernstig ziek was. Hij was niet meer in staat om dit seizoen mee te dammen in ons landelijk team en in ons provinciale team. Op de onderlinge zagen we Piet niet meer. Vooral voor Piet viel dat heel zwaar. Hij was gewend er altijd te zijn. Piet stond elke teamwedstrijd klaar om mee te doen. Je kon Piet aan bord 1 zetten, maar ook aan het laatste bord. Piet klaagde nooit over het bord waaraan hij werd gezet of de tegenstander waartegen hij in de onderlinge moest dammen. Hij was altijd bereid om in te vallen. Piet kon na de wedstrijd glunderend vertellen hoe de partij verlopen was. Het biertje smaakte in gezelschap van Piet altijd lekkerder. Woensdag 30 november om 18.00 uur condoleren we de familie bij Piet thuis en nemen we afscheid van Piet.

OG haalt uit tegen Lelystad

Ons Genoegen wist tegen het nog puntloze Lelystad een klinkende overwinning te boeken. Met een uitslag van maar liefst 5-15 wisten de dammers uit Drachten huiswaarts te keren. Na een half uurtje was Wopke al klaar en had gewonnen. Niet veel later kwam Jeroen een schijf voor en kon even later ook 2 punten op z'n notatiebiljet bijschrijven. Na overwinningen van Gabriël, Henk en Peter was het al duidelijk dat het geen lastige middag zou

worden. Goede partijen van Richard en Jan werden niet beloond met een overwinning, maar ja niet alles kan meezitten. Anne en Eake haalden beiden een punt, waar vooral Anne niet over mag mopperen.
Ook Iskander speelde remise en heeft waarschijnlijk een goede kans gemist. De einduitslag staat echter als een huis: 5-15! Over 2 weken staat de thuiswedstrijd tegen De Oldehove op het programma, met na de wedstrijd een gezellig etentje.

OG pakt punt tegen reserves Hoogeveen

In de uitwedstrijd tegen het verrassend goed presterende Hoogeveen 2 heeft OG een belangrijk punt gepakt.
Over het algemeen is dit wel een goede weerspiegeling van de krachtsverhoudingen, aan beide kanten werden namelijk de nodige kansen gemist. Ook moest OG het met een speler minder doen, door verschillende omstandigheden kon er niet beschikt worden over een tiental. Begon OG dus met een 2-0 achterstand, de uitslagen van Anne en Jacob maakten het er niet beter op. Beiden verloren hun partij waarbij Jacob toch wel knullig de fout in ging en de remise voor het grijpen had. Gabriël en Richard zorgden voor de aansluiting door te winnen.

Het jonge talent Wouter Sosef waar Gabriël tegen moest maakte 2 fouten die onbestraft werden gelaten en Wouter kreeg toen zelf de mogelijkheid te winnen. Dit werd door te snel spelen niet gezien waardoor Gabriël het eindspel nog wist te winnen.  Inmiddels had Henk ervoor gezorgd dat de stand weer in evenwicht kwam door zijn partij te winnen.
Iskander en Jan wisten niet te winnen en ook Eake en Wopke moesten het doen met remise. Een overwinning zou mooi geweest zijn maar het zat er gewoon niet in, met een 10-10 mogen we eigenlijk best tevreden zijn. Over 2 weken de belangrijke uitwedstrijd tegen Lelystad.

OG wint 2e wedstrijd op rij

Nadat afgelopen zaterdag de landelijke wedstrijd tegen Borne in winst was omgezet stond er in de provinciale competitie het sterke DCF op het programma. Het zelfvertrouwen was na zaterdag weer wat gegroeid en dat was te merken.
Iskander trof op papier de zwakste speler maar had het er maar moeilijk mee. Op het moment dat zijn tegenstander remise kon maken deed deze het helemaal verkeerd en won Iskander ietwat gelukkig.
Ook Gabriël had over geluk niet te klagen, zijn tegenstander deed in een spannende stand een totaal verkeerde zet en kon hierna meteen opgeven. Gerrit had dan weer wat minder geluk, in een redelijk gelijkwaardige stand dacht hij meteen remise te kunnen maken. Deze vlieger ging echter niet op en zijn sluwe

tegenstander wist een gewonnen eindspel te verkrijgen.
Wopke speelde een prima partij en is voor DCF altijd een plaag (vorig jaar wist hij ook 2x tegen hen te winnen). De degelijke Edelenbos maakte een kleine fout en hierna verkreeg Wopke schijfwinst en even later partijwinst.
Richard moest de hele wedstrijd in de verdediging maar deed dit prima, op het moment dat het echt moest gebeuren ging het helaas wel mis. Remise was op verschillende momenten zeker mogelijk geweest.
Jan verkreeg groot voordeel vanuit de opening maar liet zijn tegenstander langzaam terug in de wedstrijd komen. Gelukkig hield Jan het hoofd koel en werd er remise overeengekomen. Voor OG betekende dit het winnende punt. Met een (toch wel) terechte overwinning op DCF heeft Drachten weer van zich doen spreken.

OG pakt eindelijk punten

In de 4e ronde van de landelijke competitie heeft OG eindelijk de eerste overwinning binnen kunnen halen tegen Borne.
De wedstrijd begon wel wat moeizaam, Wopke had weinig tijd nodig om tot remise te komen tegen zijn vrijwel gelijkwaardige tegenstander. Peter trof ook een tegenstander met ongeveer dezelfde rating, maar door een grote fout kon hij zijn tegenstander feliciteren. Hierna begon het echter te lopen, zowel Jeroen als Iskander wonnen hun partij waarbij Iskander wel het geluk had dat zijn tegenstander een damafname over het hoofd zag. Ook Henk had een zeer kansrijke positie op het bord wat waarschijnlijk wel ergens wint, door tijdsdruk werd het echter remise. Gabriël zijn tegenstander was zo diep

in gedachten verzonken waardoor hij de klok vergat en hierdoor op tijd verloor. De overgebleven stand was spannend en mogelijk iets beter voor Gabriël. Intussen hadden Jan en Eake hun partij remise gespeeld waarbij Eake toch wel heel erg goed stond. Jacob speelde een erg degelijke partij en wist zijn veel sterkere tegenstander op remise te houden. Richard had de hele wedstrijd iets voordeel en wist dit prima uit te buiten, het eindspel moest nog even nauwkeurig gespeeld worden maar dit was geen enkel probleem. Opmerkelijk genoeg stijgt OG na deze overwinning niet 1 plaats, we blijven 10e staan! Wel is deze overwinning goed voor het zelfvertrouwen en komen we dichterbij de concurrentie.

OG in vormcrisis

In de 3e ronde van de landelijke competitie moest OG aantreden tegen het degelijke Dokkum. Eigenlijk speelt Dokkum elk jaar voor lijfsbehoud en daarom zou het "wel te doen moeten zijn". Dat Dokkum eigenlijk over een prima team beschikt bleek ook 2 jaar geleden wel, OG kwam toen weg met 10-10 en mocht daar niet over mopperen.
Het ging deze dag echter helemaal mis met als resultaat een dikke nederlaag. De opmerking van een Dokkumer ober bij een 9-1 voorsprong voor Dokkum was wel kenmerkend "normaal staan jullie altijd met zulke cijfers achter" Jacob, Anne en Eake bleken niet opgewassen tegen hun sterkere tegenstanders en waren als eersten uit. Vervolgens mocht ook Gabriël een nederlaag bijschrijven. Zijn tegenstander speelde een prima

partij maar nam een afwikkeling die niet meer dan remise op zou leveren, omdat u verslaggever nog winstkansen dacht te zien en niet verder keek dan zijn neus lang was werd de verkeerde slagkeus genomen en kon er meteen opgegeven worden. Intussen had Henk een gelijkwaardige remise gescoord. Iskander, Jeroen, Wopke, Richard en Peter hadden allen een betere stand op het bord maar alleen Peter wist zijn partij te winnen. Richard miste een eenvoudige eindspelwinst en ook Jeroen had in het eindspel kunnen winnen. Met nul punten is Drachten dramatisch aan het nieuwe seizoen begonnen en lijkt handhaving het hoogst haalbare. Over 2 weken staat de thuiswedstrijd tegen Borne op het programma, 2 punten zouden meer dan welkom zijn!

OG1 ook provinciaal onderuit

Dat het begin van het seizoen een beetje stroef loopt voor OG bleek ook in de provinciale wedstrijd tegen Emmeloord. Vorig seizoen wisten de dammers uit Drachten nog kampioen te worden maar dat zal nu een stuk lastiger worden. Met een kleine nederlaag keerde Drachten namelijk huiswaarts. Jan en Gerrit hadden hun wedstrijd verloren waar Wopke nog met een beetje geluk had gewonnen. Gabriël leek zijn tegenstander op de knieën te krijgen, maar deze verdedigde zich taai en meer dan remise zat er niet in. Hetzelfde gold voor Richard, een overwinning leek dichtbij, maar het zat er net niet in. Voor gedetailleerde uitslagen (en de stand/uitslagen in de onderlinge) check toernooibase!

OG komt net iets tekort tegen Emmeloord

Het was de eerste landelijke wedstrijd die er in "de Schakel" gespeeld werd maar erg succesvol was het nog niet.
Dat Emmeloord een degelijk en stug team heeft was wel bekend en het zou dan ook moeilijk worden om deze tegenstander te vloeren. De nipte 11-09 nederlaag was dan ook niet echt verwacht, maar zeker wel terecht. Henk bereikte weinig en ook Wopke had weinig tot geen voordeel. Eake presteerde weer prima door zijn sterkere tegenstander op een gelijkwaardige remise te houden. Jacob moet nog even wennen aan het hoge niveau maar kwam desondanks erg goed te staan, misschien zelfs wel gewonnen. Dat 1 foutje cruciaal kan zijn bleek maar weer, Jacob deed een verkeerde zet en kon bijna meteen opgeven. Iskander had een spannende partij waar weinig over valt te zeggen wie nu eigenlijk beter stond, met remise waren beide spelers dan ook wel tevreden. Peter moest de punten aan zijn sterke tegenstander laten, positioneel ging het mis.

Gabriël zorgde voor de aansluiting door een sterke partij te bekronen met 2 punten. Jeroen kwam niet goed uit de opening en kwam een schijf achter, met wat compensatie wist hij toch een punt uit het vuur te slepen.  Jan en Richard hadden beiden een degelijke tegenstander maar wisten wel voordeel te verkrijgen. Helaas konden ze dit niet omzetten in een overwinning. Richard mocht hier trouwens niet over mopperen, want in het eindspel ging er iets mis waardoor zijn tegenstander zelfs nog kon winnen. Na de wedstrijd werd er nog gezellig nagezeten en gegeten. Het is de bedoeling om dit bij elke thuiswedstrijd te gaan doen. Elk lid is hierbij welkom! Dus controleer op de agenda wanneer we een thuiswedstrijd hebben en kom dan gezellig langs!
Met deze 2e nederlaag zal een plaatsje in de subtop lastig worden. De volgende wedstrijd tegen Dokkum zal erg belangrijk zijn. Een overwinning geeft weer wat adem, een nederlaag juist niet. 

EDC maatje te groot voor OG

In de verre uitwedstrijd tegen de Enschedese Damclub kwam OG net een beetje te kort voor een punt. Eigenlijk was de nipte 11-09 nederlaag nog niet eens zo slecht, OG moest met 3 invallers aantreden maar deed het desondanks prima. Anne en Piet waren als eersten uit met een nederlaag. Anne had een dijk van een stand maar dacht een combinatie uit te kunnen halen die achteraf niet goed was. Ook Germ leek af te stevenen op een nederlaag, maar zoals wel vaker wist hij met een schijf achterstand toch een punt te pakken.
De 2 nederlagen achterstand werden snel weer goed gemaakt door overwinningen van Jan en GabriŽl. Na een bekende wending kwam GabriŽl slecht uit de opening, zijn tegenstander zag ook iets over het hoofd en mocht vervolgens nog hopen op een punt maar na een 2e fout kon de teamleider toch nog de 2 punten in ontvangst nemen. Richard knokte voor wat hij waard was en kwam een heel eind. In het eindspel bleek zijn tegenstander toch wat dieper gerekend te hebben en kon daarom de overwinning naar zich toetrekken en dus ook EDC weer op voorsprong zetten. Aangezien Eake (tegen een sterke tegenstander) en Iskander beiden remise speelden bleef OG op achterstand staan. Ook Peter wist "het net" niet te vinden. Via een combinatie kon hij zijn sterke tegenstander vloeren maar overzag deze mogelijkheid waarna er niet meer inzat dan remise. Als laatste had Wopke de mogelijkheid om OG nog langszij te brengen. In een kansrijk lijkend eindspel bleek er echter geen winst te zitten met remise als resultaat. Het was min of meer al bekend dat OG Drachten dit seizoen niet om de prijzen gaat strijden, een plaatsje in de subtop zou mooi zijn. De nederlaag tegen Het sterke EDC was dan ook min of meer ingecalculeerd. Over 2 weken staat de thuiswedstrijd tegen Emmeloord op het programma.

Drachten bezoekt Ureterp

In het teken van een nauwere samenwerking heeft OG Drachten een bezoek gebracht aan DC Oerterp.
Met een zevental spelers arriveerden de Drachtsters in MFC de Wier om een avondje te dammen. Wat de opzet precies zou zijn was nog niet bekend, dit zou DC Oerterp bedenken. Het werd uiteindelijk een soort massakamp met het speeltempo van bekerwedstrijden. Enkele toppers ontbraken bij OG, zoals Wopke, Iskander en Jeroen. Het zou voor de einduitslag niet veel uitmaken, door overwinningen van Jan en GabriŽl werd de nederlaag van Richard teniet gedaan.
De (nipte) 8-6 overwinning was mede mogelijk door de sterke remises van Germ, Tjeerd, Anne en Jacob.
Het ging deze avond natuurlijk vooral om de gezelligheid en om weer een beetje in het (dam) ritme te komen. De volgende keer zal DC Oerterp ons bezoeken. Wat de opzet dan zal zijn is nog even een raadsel, maar we zullen er zeker weer een gezellige avond van maken