U bevindt zich hier: Startpagina » Archief » Archief 2017-2018

Archief 2017-2018

OG Drachten promoveert naar hoofdklasse!!!
Dankzij een 13-07 overwinning op Harderwijk speelt OG Drachten volgend seizoen in de hoofdklasse.

OG Drachten wint nacompetitie-wedstrijd

Vanwege de 3e plaats in de reguliere competitie mocht OG nog een nacompetitie wedstrijd spelen tegen Harderwijk. Veel werd er niet van verwacht door de Drachtsters omdat Harderwijk gewoon een erg sterke ploeg heeft. Dat bleek er in deze wedstrijd niet uit te komen. Vanaf het startsignaal was er maar 1 ploeg die recht had op de overwinning en dat was Drachten. Invaller Jorrit verbaasde iedereen weer door een prima remise te scoren tegen een sterke tegenstander. Vervolgens waren het Iskander, Gabriël en Jan die door hun overwinningen voor een bijna onoverbrugbare voorsprong zorgden.

Toen ook Richard nog won en Wopke en Peter remise haalden was de overwinning al een feit. Ook Rudolf wist zijn overtuigende partij af te sluiten met een overwinning. Een klein smetje waren de nederlagen van de beide Jonkers. Terecht was dit trouwens niet helemaal, Henk stond de hele partij wat beter en miste een erg goede voortzetting met kansen. Harmen stond weliswaar een schijf achter maar kon desondanks nog remise halen, dit werd echter gemist. Volgend seizoen gaat pittig worden en lijfsbehoud zal het streven zijn.

OG plaatst zich voor nacompetitie

Door een zeer overtuigende overwinning op eye- t webdesign uit Wapenveld heeft OG Drachten zich geplaatst voor de nacompetitie.  Met maar liefst 17-3 werd er gewonnen tegen de nummer laatst in deze klasse. Overwinningen waren er voor Gabriël, Richard, Rudolf, Harmen, Henk, Peter en Jan. Ook Iskander, Wopke en Anne zaten dicht bij de winst maar hier lukte het net niet.
Op 3 maart staat de nacompetitie tegen Harderwijk op het programma waarin Drachten kan proberen te promoveren. Lukt dit niet dan blijven we gezellig in de klasse waar we al in spelen.

OG Drachten onderuit tegen Emmeloord

In de 10e ronde van de nationale competitie was Emmeloord de tegenstander van Drachten.
Emmeloord is een degelijke ploeg en dat werd in deze wedstrijd wel duidelijk, er was geen doorkomen aan. Het begon bij Iskander die een aanval had die niet echt mooi was. Na een paar mindere zetten strafte zijn tegenstander dit genadeloos af. Jan was niet helemaal fit maar had een prima partij. Het kleine voordeel was echter niet genoeg om de 2 punten te pakken. Anne had het vanaf de opening al moeilijk maar wist het toch lang vol te houden. Het resultaat werd er echter niet beter van, zijn tegenstander kon eenvoudig doorbreken en won dan ook. Rudolf leek een spannende partij te hebben en had behoorlijk wat tijdvoordeel. Na een paar vereenvoudigingen was de stand niet zo spannend meer en werden de punten gedeeld.
Opmerkelijk was de partij van Peter, althans dat vind u verslaggever. Na een vaag en dubieus verdedigingsplan van zijn tegenstander kwam Peter ontzettend goed te staan, zo leek het in ieder geval. Waarschijnlijk viel het behoorlijk tegen want Peter kon uiteindelijk opgeven. Lichtpuntje deze dag was de overwinning van Richard. Tegen de sterke Ysbrand Haven wist Richard de gehele partij te domineren en sloeg in de slotfase keihard toe met een wonderschone combinatie. Henk had voor zijn doen een saaie

partij, de remise was een prima en logisch resultaat.
Een ander lichtpuntje deze dag was het optreden van jeugdtalent Jorrit Ensing. Tegen de sterke Klaas Veldstra kwam Jorrit alleen in de opening een beetje moeilijk te staan. Toen het spel wat vervlakt was kwam Jorrit geen moment meer in gevaar en wist een gelijkwaardige remise te behalen.
Wopke had deze dag niet echt geluk, in een spannende stand leek er wat voordeel te zijn maar telkens verdedigde zijn tegenstander correct en zodoende werd het remise. Ook uw verslaggever zat het deze wedstrijd niet mee. De partijopzet was prima en de stand was ontzettend spannend. De tegenstander verdedigde echter prima en toen ook nog een winnende combinatie werd gemist was er niet veel meer te behalen dan remise.
Met nog 1 wedstrijd te gaan (Eye - T webdesign) moet er eigenlijk nog een puntje gehaald worden om zeker te zijn van de nacompetitie. Eye - T bungelt ergens onderaan dus dat zou moeten lukken. Met een wispelturig team als Drachten weet je het echter nooit, dus uitspraken over de uitslag zou niet slim zijn. Gelukkig heeft Drachten wel heel wat bordpunten meer dan de nummer 4 dus een kleine nederlaag zou ook niet rampzalig zijn, we gaan echter niet naar Wapenveld voor een kleine nederlaag!.

OG ontkomt aan puntverlies

In de 9e ronde van de landelijke competitie moest OG Drachten het opnemen tegen Roden / Leek. Helaas was dit weer zo'n wedstrijd waarin stad en land afgebeld moest worden om het tiental compleet te krijgen. Gelukkig is de ledenlijst van Drachten geen pagina's lang waardoor de teamleider na een paar belletjes al klaar was. Het resultaat was dat we aan moesten treden met 9 spelers, niet leuk voor ons maar zeker ook niet leuk voor de tegenstander.
De ambiance in Leek was geweldig, het deed u verslagever een beetje denken aan een NK waarbij alleen de dranghekken ontbraken. Het niveau in deze wedstrijd was natuurlijk ook niet NK waardig, maar dat is een ander verhaal.
Zoals gezegd begonnen we de wedstrijd met een achterstand. Anne deed daar nog een schepje bovenop door de achterstand te verdubbelen. Zijn tegenstander combineerde naar schijfwinst en hierna was het vrij rap gebeurd.
Ook Richard wilde het nog even extra spannend maken door te verliezen. Dit had misschien ook een overwinning kunnen zijn aangezien hij een dijk van een stand had. Toen de beoogde winstvariant even niet meer klopte werd er overgeschakeld naar plan B, een paar slechte zetten doen en hopen dat de tegenstander nog slechtere zetten doet. Dit trucje werkte echter niet waardoor Richard pardoes op kon geven.
Met een 6-0 tussenstand was een overwinning opeens heel ver weg.

Gelukkig volgende hierna een overwinning van uw verslagever welke na ongeveer 12 zetten al dacht dat het een gelopen race was.
Dat viel nog even tegen want zijn tegenstander verdedigde erg taai. Hierna volgden 2 remises van Peter en Henk. Peter kreeg een opening op het bord die hij vroeger wel eens bestudeerd had. Zijn sterke tegenstander kreeg geen kans en moest genoegen nemen met een punt.
Wat het met Henk en dammen is weten we niet, maar elke wedstrijd staat zijn bord in vuur en vlam. Er gebeurt altijd wel wat en deze wedstrijd was niet anders. Het leek er sterk op dat Henk goed uit de opening kwam, dat kan bijna niet anders maar toch moet er iets fout gegaan zijn want in het late middenspel was het initiatief volkomen weggeëbd.
Rudolf zorgde voor de aansluitingstreffer door mooi positioneel te winnen. Dit keer werd de tijd wat beter verdeeld en aangezien zijn tegenstander dit niet deed kon hij lekker relaxed de winst berekenen. Hierna was het Jan die de teams weer op gelijke hoogte bracht door een prima partij vakkundig af te ronden.
Jeroen speelt niet vaak mee maar is het spelletje niet verleerd. Een klein verbeterpuntje zou de tijdverdeling kunnen zijn want ook in deze wedstrijd was er op het laatst niet veel tijd over. Via een listig offer wist hij in een kansrijk eindspel te komen. Dat het offer eigenlijk niet helemaal goed was is niet belangrijk omdat zijn tegenstander de weerlegging ook niet zag.

Belangrijkste was dat Jeroen het eindspel won en Drachten daarmee voor het eerst op voorsprong zette.
Wopke was niet helemaal fit en bereikte in de opening niet echt veel. In het middenspel begon het er wat meer op te lijken en in het beginnende eindspel leek een overwinning ook nog wel haalbaar. Dit bleek wat te hoog gegrepen want zijn tegenstander maakte ondanks de tijdnood geen fouten en zodoende werd het remise.
Met deze 11-9 overwinning mag Drachten niet mopperen alhoewel het op zich wel een terechte overwinning is. Het was trouwens ook voor het eerst sinds lange tijd dat er weer een arbiter bij een wedstrijd van Drachten aanwezig was.
Zoiets is af en toe wel nodig, het houdt een team scherp van wat wel en wat niet mag.
Zo bleek dat Peter op een te klein scherm (digitaal) aan het noteren was. Nooit geweten dat hier richtlijnen voor zijn! Ook ging er tijdens de wedstrijd een telefoon af, dit bleek echter loos alarm aangezien het de telefoon van de serveerster was.
Met nog 2 wedstrijden te gaan staat Drachten op de 3e (gedeeld 2e) plaats met maar liefst 4 punten voorsprong op de nummer 4. Over 2 weken staat de wedstrijd tegen nummer 4 Emmeloord op het programma waarbij we genoeg hebben aan een gelijkspel om de nacompetitie te halen.

Overtuigende overwinning van OG op Winschoten

In de 8e ronde van de nationale clubcompetitie moesten de Drachtsters het in een thuiswedstrijd opnemen tegen de sympathieke dammers uit Winschoten. Met maar liefst 14-06 werd er gewonnen maar dit had gemakkelijk nog hoger uit kunnen vallen.
Gabriël (openingszetje) en Richard (positioneel) waren vroeg klaar met een overwinning. Niet veel later leken Anne (dam) Harmen (schijf voor) en Iskander (dam) ook te gaan winnen. Dit lukte Harmen en Iskander ook, alleen Anne maakte er een potje van. Meerdere keren kon Anne de trekker overhalen maar telkens zag hij het niet. Dan is het natuurlijk wachten dat het mis gaat en dat gebeurde ook.

Gelukkig had de tegenstander van Anne het vizier ook niet op scherp staan waardoor het nog een nipte remise werd.
Hierna begon de machine van Drachten wat minder soepel te draaien.
Henk had een kansrijke stand op het bord welke bij goed verdedigen van zijn tegenstander net geen winst zou zijn. De vermoeidheid begon toe te slaan waardoor Henk totaal onnodig een schijf offerde en helaas verloor.
Jan kon deze wedstrijd ook geen potten breken en ondanks een goede stand kwam hij niet verder dan remise. Ook Peter kwam niet verder dan een puntendeling. De omsingeling liep niet echt en zijn tegenstander kwam

dan ook niet in grote problemen. Rudolf speelde tegen de topscorer van Winschoten en had de opening keurig voorbereid. In een spannende partij waarin Rudolf steeds wat voordeel had wist hij in tijdnood doormiddel van een combinatie toe te slaan en zijn eerste overwinning van het seizoen te boeken. Wopke is dit seizoen in grootse vorm maar vandaag liep het niet echt. Zijn tegenstander verdedigde taai en wist vrij eenvoudig de remise binnen te halen.
Na deze overwinning blijft Drachten op de 3e plaats staan met 1 punt achterstand op de nummers 1 en 2. De voorsprong op de nummer 4 bedraagt 2 punten.

Fries Kampioenschap Jeugddammen 2018

Op 28 december 2017 was de finale van het FK jeugddammen 2018 in Rinsumageast. De beste jeugddammers uit Friesland en overige verenigingen aangesloten van de provinciale Friese dambond streden onderling om de prijzen. Bij de oudste categorie de aspiranten werd Jorrit Ensing uit Opeinde kampioen. Hij stond slechts één remise toe en wist al zijn overige partijen te winnen. Lars Kootstra ook uit Opeinde werd 2e. Hij steeg met stip door een mooie overwinning in de laatste ronde. Dyon Treffers uit Sneek maakte het podium met een derde plaats compleet. Fraai detail voor trainer Richard Koot is dat alle podiumklanten zijn aangesloten of aangesloten zijn geweest bij de damclub OG Drachten.

Bij de pupillen werd Yneke Goerres uit Aldeboarn overtuigend kampioen door al haar partijen te winnen. Jacob Noordhuis uit Drachten en Cornelis Jan Kappen uit Urk haalden allebei 10 punten. Het onderling resultaat was in het voordeel van Jacob Noordhuis en zo werd hij conform de regelementen 2e.

Bij de welpen stonden de dames aan top. Kampioen werd Janine v/d Berg uit Urk. Zij heeft geen enkele partij verloren. Urk deed het goed in deze categorie, want de nummer 2 Marjan Flikweert komt ook uit Urk. Alyne Goerres uit Aldeboarn werd hier derde.

Succes jeugd Ons Genoegen

Vanmiddag de halve finales FK jeugd in Rinsumageest.Wie gaan er door naar de finale op donderdag 28 december?
Bij de pupillen Bowe Oostwoud en Jacob Noordhuis. Bowe eindigde in zijn groep op een mooie 2de plaats achter Sebastiaan Witteveen. Jacob in zijn groep eindigde op een gedeelde 1ste  plek met 4 spelers. Weinig krachtverschil dus. Een mooie zware groep voor ons talent. In de barrage maakte Jacob korte metten met zijn tegenstanders. Ook de routinier Cornelis Kappen moest eraan geloven. De 1ste plaats voor Jacob! Knap. In de finale op donderdag 28 december, ook in de Beier in Rinsumageest, ontmoet onze kersverse pupillen  de toppers Yneke en Sebastiaan. Dat wordt een  boeiende finale bij de pupillen.
Grote afwezige was Senna. Haar paard Tjitske ging voor. Heeft Tjitske geluk gehad!
Bij de welpen plaatste Sven Kootstra zich voor de finale.  Goed gespeeld, Sven! Leuk, want zijn grotere broer Lars doet mee met de aspiranten. Bij de aspiranten zien we ook Jorrit en Dyon.  Dat wordt spannend!

Wopke de Vries wint eerste bierdamtoernooi

Maandagavond werd er voor de eerste keer het bierdamtoernooi gehouden in Drachten.Er werd gespeeld in 1 grote groep welke werd onderverdeeld in 2 ratingklassen. De grote overwinnaar deze avond was Wopke de Vries. Hij hoefde deze avond slechts 1 remise toe te staan (tegen Richard Koot) en wist de overige partijen allemaal te winnen. In de 2e ratingklasse was het Anne Veenstra die er met het bierpakket vandoor ging. Het was een gezellige avond en het is de bedoeling dit toernooi jaarlijks te organiseren.

OG koploper na overwinning op ADG

OG is in ieder geval 1 week koploper na de belangrijke overwinning op ADG Amersfoort.
Het was de wedstrijd tussen de nummer 1 (ADG) en 2. Uiteindelijk zou het een spektakelstuk worden waarin de Drachtsters met de kleinst mogelijke cijfers wisten te winnen. Ondanks dat ADG op maar liefst 7 borden een speler had met een hogere rating waren er kansen
Als zo vaak was Anne als eerste uit, in een erg slechte stand wist hij een doorbraakcombinatie uit te halen welke goed was voor de remise. Vervolgens zorgde Richard voor een voorsprong doorovertuigend te winnen. Harmen had door een kleine misrekening een slechte stand gekregen en wist hier niet meer uit te komen. Zijn tegenstander gaf het voordeel niet meer weg en zorgde ervoor dat de stand weer gelijk was.
Wopke leek iets slechter uit de opening te komen maar door wat slechtere zetten van zijn tegenstander viel het allemaal mee. Een lichte combinatie besliste de wedstrijd in Wopkes voordeel.

Iskander speelde een heerlijke partij en heeft niet een moment slechter gestaan tegen zijn sterke tegenstander. Ook hier zorgde een lichte combinatie voor de winst van Iskander.
Jorrit was op het laatste moment nog toegevoegd aan de selectie en wist lang stand te houden. De opbouw ging prima maar helaas overzag Jorrit een damcombinatie en moest hopen op een foutje van zijn tegenstander. Deze kwam er helaas niet waardoor Jorrit uiteindelijk toch op moest geven.
Normaal verliest Jan niet zo vaak maar vandaag was een van die spaarzame momenten. Door deze nederlaag kwam ADG weer langszij en was de spanning om te snijden.
Rudolf trof een erg taaie tegenstander en wist eigenlijk nooit lekker in de wedstrijd te komen. In een slechte stand wist Rudolf gelukkig steeds de juiste verdediging te vinden en haalde zodoende een krappe remise binnen.

Henk had weer een ontzettend spannende partij en de uitslag hiervan liet zich niet makkelijk raden. De uiteindelijke remise was een prima resultaat en leek ook wel terecht te zijn.
Bij een 9-9 tussenstand was alleen uw verslaggever nog bezig. Vanuit de opening liep het allemaal niet echt lekker maar na het afhaken van de tegenstander ging het als een trein. Eenvoudig was het allemaal echter niet maar ondanks stug verdedigen konden de 2 punten toch binnen gehaald worden waardoor OG met 11-09 van de koploper wist te winnen en zodoende nu zelf de koploper is.
Op 16 december spelen de nummers 2 en 3 echter nog een wedstrijd en bij winst zal Drachten dan op een 3e plaats staan wat op zich ook niet slecht is natuurlijk. Op 6 januari staat de volgende wedstrijd op het programma, een thuiswedstrijd tegen middenmoter Winschoten. Het zal al met al een spannende ontknoping worden in deze competitie. Ook al is het nog lang niet zover .......

OG boekt overtuigende zege tegen Heerenveen 2

In ronde 5 van de nationale competitie speelde OG 1 tegen de reserves van Heerenveen.Bij winst zou een mooie 2e plaats gehandhaafd blijven.
Anne had weer een bliksemstart en was als eerste klaar. Na een niet al te moeilijke hielslag sputterde zijn tegenstander nog wel even tegen, maar veel hielp hem dat niet.
Ook Iskander hoefde niet veel na te denken en was vrij vlot uit. Een overwinning leverde het hem helaas niet op, ondanks wat voordeel zat er niet meer in dan remise.
Richard kwam prima uit de opening maar gedurende de partij verwaterde dit helemaal en remise was dan ook niet een vreemde uitslag.
Jan had de gehele partij een paar aanknopingspunten en wist dit prima uit te buiten met een overwinning als resultaat.

Wopke speelde niet zijn beste partij en van voordeel was ook geen sprake, door een blunder van zijn tegenstander wist hij toch te winnen.
Peter wist zijn partij ook met een overwinning af te sluiten. In een voordelige stand was een damcombinatie gevolgd door nog een lichte combinatie genoeg voor de 2 punten.
Henk speelde een rustige partij en kwam steeds ietsje beter te staan. Toen het tijd was om te innen bleek zijn tegenstander nog taai te kunnen verdedigen en meer dan remise zat er niet in.
Rudolf trof in de andere Anne (Dekker) de oude leermeester van uw verslaggever. Ondanks groot voordeel van Rudolf bleek de winst niet zo eenvoudig te zijn. Door o.a. tijdgebrek bleef hij dan ook steken op remise.

Ook bij analyse leek de stand niet zo eenvoudig te winnen als je op het eerste gezicht zou zeggen.
Jeroen wist zijn spannende partij te winnen na een lichte combinatie. Ook zijn tegenstander had eerder een (remise) combinatie uit kunnen halen, maar dit werd gemist.
Als laatste was uw verslaggever nog bezig tegen oud Drachten lid Iepie. Na veel geduld kwam er eindelijk een gewonnen stand op het bord maar door nalatigheid/gemakzucht werd dit net zo snel weer weggeven. Door tijdgebrek van Iepie en de daarbij behorende foutjes werd er toch nog gewonnen.
De totaalscore kwam hierdoor maar liefst uit op 16-04! Een monsterscore die niet erg vaak voorkomt, zeker niet bij Drachten. Over 2 weken staat de spannende confrontatie met nummer 1 Amersfoort op het programma.

OG op de 2e plaats

In de 4e ronde stond de uitwedstrijd tegen Borne op het programma. Een degelijk team maar een overwinning zou zeker mogelijk moeten zijn.
Richard begon in ieder geval goed door zijn tegenstander met positionele problemen op te zadelen en uiteindelijk toe te slaan met een combinatie. Op dat moment zag alles er nog prima uit voor Drachten, niemand leek minder te staan. Als een donderslag bij heldere hemel ging het hierna echter volledig mis.
Henk speelde een prima partij en zette zijn tegenstander behoorlijk onder druk. Het eerste foutje was om voorzichtig terug te ruilen waardoor zijn tegenstander weer wat lucht kreeg. "ken je klassiekers" ging bij Henk vandaag niet op, doormiddel van een standaard offertje wist zijn tegenstander leuk te winnen, minder leuk voor ons natuurlijk!
Een overwinning voor Jan lag in de lijn der verwachting, een lastige stand, redelijk tijdvoordeel en aardig wat ratingpunten meer zou de doorslag moeten geven. Helaas ging dit rekensommetje niet op, Jan mocht niet mopperen dat het nog remise werd. Zijn tegenstander had 2 mogelijkheden om te winnen ook al was het niet makkelijk te vinden.
Vervolgens was het Iskander die zijn tegenstander mocht feliciteren. In een spannende stand leek er eigenlijk niet veel aan de hand maar een offertje, wat tijdelijk zou moeten zijn maar definitief werd, veranderde alles.
Gelukkig waren er ook positieve dingen te zien. Jorrit had weer een dagje vrij kunnen regelen en speelde als invaller mee. Dat hij het spelletje al aardig begint te snappen was vandaag ook te zien. Echte winstkansen waren er dan niet, maar hij hield zich keurig staande en behaalde een probleemloze remise.
Jeroen speelde een prima partij en wist zijn tegenstander

beetje bij beetje positioneel te overklassen wat resulteerde in een overwinning.
Harmen kreeg vanuit de opening een prima stand met mogelijkheden. Het voordeel verwaterde op een bepaald moment en door goed verdedigen van zijn tegenstander zat er niet meer in dan een gelijkspel. Onze vaste invaller Rudolf speelde een prima partij.
Eindelijk had hij ook een tegenstander met een hogere rating dan hijzelf. Op het bord was hier weinig van te merken want Rudolf kwam ontzettend goed te staan. Op het laatste moment dat zijn tegenstander kon afhaken deed hij dat ook. Een remise was op dat moment logisch geweest maar door tijdsdruk maakte Rudolf het zichzelf niet makkelijk. Sterker nog, na enkele gemiste remises wist zijn tegenstander nog een verrassende winst te vinden.
Gabriël mocht het opnemen tegen de degelijke Jurg. De schijven verdwenen in een rap tempo in het doosje maar desondanks waren er kansen.
Als een scherpschutter ging Gabriël te werk en bijna lukte het om zijn tegenstander tot opgeven te dwingen. Maar bijna telt niet en dus werd het nipt remise. Als laatste moest Wopke nog winnen om niet met een nederlaag naar huis te keren. Dit lukte gelukkig ook, al was het allemaal niet heel eenvoudig.
Na deze wedstrijd staat Drachten op een toch wel verrassende 2e plaats. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de extra wedstrijd die er gespeeld is. Pas in de 7e ronde zal alles weer rechtgetrokken zijn, tot die tijd kunnen wij genieten van de 2 punten extra. Over 2 weken staat de thuiswedstrijd tegen Heerenveen 2 op het programma. Op papier zou het te doen moeten zijn, maar dat was vandaag ook het geval en dat liep ook net even anders!

NK jeugd clubteams

Op 2 december wordt het NK jeugdteams gehouden in Wesepe. Het begint om 11.00 uur. Bij de welpen en pupillen wordt in viertallen gespeeld. Willen de welpen mee doen? Met Senna, Bowe, Jacob en Elwin hebben we een team. De aspiranten/junioren spelen in een drietal. Doen Jorrit, Dyon, Irving en Batu mee? Opgave voor 20 november.

Jorrit en Batu winnaars sneldammen Rinsumageest

Jorrit won in groep 1 al zijn partijen en werd daarmee eerste. Dyon eindigde op de 2de plaats en Bowe op een knappe 3de plaats boven Jacob. Senna damde in de 2de groep en kwam met de 2de prijs thuis. Batu werd groepswinnaar in groep 3.

Bowe wint de Regiocup Drachten

64 Deelnemers damden afgelopen zaterdagmiddag voor de 2de Regiocup in de Schakel. Bowe behaalde met 12 punten de eerste prijs in groep 6. 3 andere groepswinnaars kwamen ook op 12 punten. Dus werd er gedobbeld met de dobbelsteen. De 5 van Bowe was goed voor de grote wisselbeker. In groep 2 eindigde Dyon op de 2de plaats en Lars onderaan. In de tussenstand na 2 rondes staat Dyon op de 8ste plaats.

In groep 3 eindigde Jacob op een gedeelde 3de 4de plek. In de barrage trok Jacob aan het kortste eind. Senna won de 2de prijs in groep 4 en Jacco eindigde op de 5de plaats. In de tussenstand staat Senna op de 6de plaats! Batu eindigde in groep 5 op de 4de plaats en Aad op de 7de plaats. Sven eindigde in groep 8 op de 6de plaats.

OG Drachten - Dokkum 11-09

Zoals de laatste jaren vaker het geval is heeft Drachten het tegen Dokkum niet makkelijk. Dat was in deze wedstrijd niet anders. Als alle voordeeltjes en goede standen benut zouden worden was het een ander verhaal geweest, maar dat gebeurde niet.
Na het voorwoord van Drachtster entertainer Richard Koot kon de wedstrijd beginnen.
Op bord 1 trof Peter de taaie Hoogterp. Na een misrekening van zijn tegenstander kon Peter een schijf winnen en de partijwinst zou een logisch gevolg zijn. Dit gebeurde echter niet, door een kleine onnauwkeurigheid kon Hoogterp nog een tweede schijf offeren en doorlopen naar dam. De overblijvende stand was potremise.
Gabriël speelde op bord 2 tegen Houwink een prima partij. In een stand die al niet al te best was kon Houwink nog verrassend remise forceren; dit werd door beide spelers niet gezien waardoor Gabriël de winst binnen haalde.
Wopke is bezig aan een prima reeks partijen, ook deze wedstrijd werd weer gewonnen. Hoekstra had weinig in te brengen en de overwinning was dan ook niet meer dan terecht.
Jeroen speelde op bord 4 zijn eerste wedstrijd van dit seizoen. Heel soepeltjes ging dit niet want vanuit de opening kwam Jeroen al lichtelijk onder druk te staan tegen Zijlstra . Door vakkundig te verdedigen werd er uiteindelijk een prima punt uit het vuur gesleept.
Richard mocht het op bord 5 opnemen tegen Bloem. Voordat Richard het in de gaten had waren de meeste schijven al in het doosje beland. Weliswaar met een iets betere stand, maar de remise was niet te voorkomen. Door het ontbreken van Iskander moest Tjeerd op het laatste moment nog

invallen. Het leek hem echter weinig te deren, want er werd een prima partij gespeeld! Via rustig spel werd zijn tegenstander Ringnalda in een slecht klassiek standje gemanoeuvreerd. Toen Tjeerd toe kon slaan was hij echter iets te gretig, door even een zet uit te stellen zou de overwinning een feit zijn geweest. Nu kreeg hij het deksel op z'n neus en een remise was hem zelfs niet gegund, jammer!
Op bord 7 trof Henk de sterke Sinnema. Deze speler is er aardig wat jaartjes uit geweest maar heeft blijkbaar de draad weer opgepakt. In een spannende partij leek Henk iets voordeel te hebben maar de uiteindelijke remise was wel een logische uitslag.
Ook Jorrit mocht deze wedstrijd weer meedoen. Door een prima positionele opening te spelen kwam hij niets minder te staan. Zijn tegenstander Pieters nam een schijfwinst waardoor deze uiteindelijk (Jorrit gaf zich niet zomaar gewonnen!) wist te winnen.
Harmen mocht het op bord 9 opnemen tegen "mister Dokkum" Nuveld. Wat er precies gebeurde. weet uw verslaggever niet maar het leek erop dat Nuveld een zetje nam dat niet zo goed was, Harmen kwam zodoende een schijf voor. Het duurde even, maar de overwinning liep geen moment gevaar. Ook Harmen heeft een prima start dit seizoen!
Op het laatste bord mocht Rudolf het opnemen tegen Brouwer. Een sterke tegenstander waardoor Rudolf het tot nu toe niet getroffen heeft qua tegenstanders. De remise was, ondanks het tijdvoordeel, wel een logische uitslag.
Na deze 11-09 overwinning staat Drachten op een mooie 3e plaats. De stand geeft echter wel een vertekend beeld aangezien wij een wedstrijd meer hebben gespeeld. Over 2 weken staat de lastige uitwedstrijd tegen Borne op het programma.

OG 1 - MTB 2 13-7

De landelijke vooruit gespeelde wedstrijd tegen Hoogeveen 2 zat vol met verrassingen. Vooruit gespeeld vanwege het WK dammen dat op dit moment bezig is. Aangezien beide clubs geen spelers hebben van dit kaliber kon deze wedstrijd gewoon nu gespeeld worden. De spelers van Drachten lijken een patent op verrassende uitslagen te hebben, want in de provinciale wedstrijd tegen DCF 1 stond het er ook bol van; Wopke won van Taeke Kooistra, Gabriël van Jan Algra, Jan won niet van Albert van Keimpema en Richard verloor van Nick de la Fonteyne. Deze wedstrijd eindigde overigens in een 6-6 gelijkspel.
Terug bij de wedstrijd tegen MTB. Anne had nog maar net de stoel opgewarmd of hij kon al een schijf inleveren. Met een schijf minder was aan verlies niet te ontkomen. Gelukkig hadden Richard en Peter door 2 klinkende overwinningen Drachten al op een voorsprong gezet. Iskander had ook gewonnen, maar had

net zo goed kunnen verliezen. Hetzelfde gold voor Jan; de overwinning die hij behaalde had net zo goed een verliespartij kunnen zijn. Aan geluk geen gebrek dus. Zo ook bij Rudolf, in een spannende wedstrijd maakte de jonge tegenstandster weinig tot geen fouten waardoor zij steeds beter kwam te staan. Op het moment dat ze een winnend plan kon uitvoeren ging het toch mis, waardoor Rudolf opgelucht adem kon halen en remise kon maken.
Gabriël had een spannende partij maar maakte 2 cruciale denkfouten waardoor een spannende stand verwaterde en er weinig voordeel over bleef. Zijn tegenstander maakte geen fouten meer waardoor de partij in remise eindigde.
Harmen speelde sinds lange tijd ook weer een wedstrijd mee, en hoe! Door degelijk spel wist hij de sterke Bosker op remise te houden. Omdat ook Henk en Tjeerd beiden remise speelden, wist Drachten deze wedstrijd met 13-07 te winnen.DCF2-OG 9-11

Op papier zou de wedstrijd tegen DCF 2 niet al te moeilijk moeten zijn voor de dammers uit Drachten.
Maar in de praktijk zou het niet echt meevallen. Vaste krachten Jeroen en Harmen ontbraken en ook Peter speelde deze wedstrijd niet mee. Gelukkig dat Anne, Tjeerd en Jorrit (voor de 2e keer) in wilden vallen.
Juist van deze invallers moesten we het deze dag hebben. Anne speelde een prima partij en gaf zijn tegenstander niets cadeau. Toen Anne remise kon forceren treuzelde hij ook geen moment om dit te doen. Eventjes wat langer nadenken was wel nuttig geweest aangezien Anne listig had kunnen winnen.
Ook Jorrit speelde een geweldige partij, dit is geen toeval meer. Zijn tegenstander mocht van geluk spreken dat Jorrit het vizier niet helemaal op scherp had staan. De toppers van Drachten vielen ietwat tegen. Gabriël en Jan wisten beide in een iets betere stand een punt te halen, wat eigenlijk wat te weinig is.

Soms moet het gewoon even meezitten. Voor Wopke zat het vandaag mee! Door een vreemde zet van zijn tegenstander wist hij vrijwel meteen een schijf te winnen en even later de partij. Ook Rudolf had een gewonnen stand op het bord.
De scherpte ontbreekt echter nog een beetje waardoor hij het helaas remise liet lopen. Henk had een voor hem bekende opening op het bord. Zijn tegenstander maakte een foutje en kon vrijwel meteen opgeven.
Tjeerd vocht voor wat hij waard was en kwam een heel eind. Een ingenieus plan van zijn tegenstander werd wat te laat opgemerkt en helaas was er hierna geen redden meer aan. Doordat Richard en Iskander een punt haalden werd er nipt met 11-09 gewonnen. Natuurlijk had de overwinning wat hoger kunnen zijn, maar ach ...... soms moet je gewoon tevreden zijn met de 2 punten. Over 2 weken staat de thuiswedstrijd tegen Hoogeveen 2 op het programma (in de Utwyk!)

OG Drachten - EDC Enschede

De eerste wedstrijd van de nationale competitie was meteen eentje om U tegen te zeggen.
Het sterke EDC, welke vorig jaar 3e is geëindigd, kwam op bezoek. Nu heeft OG inmiddels ook wat versterkingen gekregen alleen liep het bij deze wedstrijd net even verkeerd. Ondanks druk gebel en communiceren wist Drachten slechts 9 man achter de borden te krijgen. Erg vervelend natuurlijk maar het was echt onmogelijk een compleet team op de been te krijgen. Dan de wedstrijd zelf; Jorrit wist als invaller een dijk van een partij te produceren. Met degelijk spel kon hij een gelijkwaardige remise noteren, knap! Ook Iskander speelde een heerlijke relaxte partij. Ondanks de weinige slaap en het vroege opstaan (12:00u is voor sommige mensen nu eenmaal vroeg) wist hij zijn tegenstander voor moeilijke keuzes te zetten. Toen deze dan ook een fout maakte was Iskander er meteen bij om dit af te straffen. Gabriël speelde een degelijke partij en wist vrij overtuigend te winnen. Dit werd eigenlijk ook van ons nieuwe aanwinst Peter verwacht,

zijn tegenstander speelde echter op net de goede momenten de juiste zet. Of dit toeval was of niet zullen we nooit weten, feit is wel dat Peter het met een teleurstellend gelijkspel moest doen. Ook de terugkeer van Rudolf kon niet gevierd worden met een overwinning. Tegen zijn degelijke tegenstander was ondanks wat makkelijker spel geen kruid gewassen (remise)
De tussenstand leek niet onaardig, maar door verliespartijen van Richard (onnodig) en Wopke (een paar onnauwkeurigheden en het was gebeurd) keken we toch tegen een achterstand aan. Henk had een prima partij op het bord maar wist deze niet te verzilveren. Later bleek dat hij een winnende combinatie had gemist. Ook Jan (tegen de sterke Goudt) wist niet te winnen waardoor de wedstrijd, net als vorig jaar (ook tegen EDC!) nipt met 11-9 verloren ging.
Als we de volgende wedstrijden niet zoveel moeite hoeven te doen om een tiental te formeren ziet de teamleider de rest van het seizoen rooskleurig tegemoet!
Zie voor detailuitslagen en partijen op toernooibase.